dimarts, 7 de setembre de 2021

SANT MIQUEL DE SOREROLS, SANTA CÍLIA I EL CASTELL DE LA FOSSA: UN MÓN EMPEDRAT

 


He anat a conèixer i fotografiar el territori on va néixer Salvador Casasubiranas, un pastor que l’any 1632 va tenir un episodi amb en Serrallonga i la Joana Macissa. És un territori que ja coneixia, el terme de Tavertet, però ara vist des d’una altra perspectiva: la del paisatge situat entre la serra d’en Coll i el cingle del Grau, la part de la cinglera situada enfront del Puig de la Força. 

El recorregut té tres fites principals : l’església i el castell de Sant Miquel de Sorerols, les restes i la panoràmica de Santa Cília i la balma-castell de la Fossa. 

En tot el paisatge, però, hi mana la pedra. És una sortida per a caminar per sobre i per sota d’ella: camins empedrats, balmes, bolets de pedra, blocs, cingleres, ... tot el mostrari de la riquesa granítica del terme de Tavertet. 

El passeig ens porta a caminar per sobre les pedres, però també per sota. Un dels al·licients de la ruta és conèixer algunes balmes de la zona i, sobretot, la del castell de la Fossa. Un exemplar únic de balma aèria amb restes de fortificació medieval. 

Naturalment, tot passeig per les alçades ens regala sempre vistes panoràmiques de privilegi. I aquesta ruta n’ofereix en diversos punts, alguns de molt espectaculars amb les cingleres i el Puig de la Força com a referència. 

Un itinerari molt entretingut per la geografia i geologia de Tavertet, més desconegut que altres zones del terme, que ens demostra que aquest històric raconet d’Osona és una delícia per a la gent curiosa i caminadora. 

Trobareu una possible ruta en aquest enllaç.

Molt recomanable.