dimarts, 21 de setembre de 2021

DE CANTONIGRÓS A TAVERTET: RUTA D'EN SERRALLONGA I EN MANXOL

 


Aquesta ruta circular parteix de les proximitats de Cantonigrós i ens porta fins a Tavertet buscant escenaris que va trepitjar en Serrallonga i la Joana Macissa el setembre de l’any 1632. Després de robar uns rulls de cordell a coll de Canes van carregar-los a Salvador Casasubiranes, àlies en Manxol, i els van portar fins a Querós. En aquell recorregut van passar per espais que podem reconèixer en aquesta caminada.

En concret la muntanya de la Cau i puig Urri, que trobarem cap el final del recorregut. Però abans gaudirem de panoràmiques, cases troglodítiques, balmes, rieres i un poble tan preciós com carregat d’història: Tavertet.

El recorregut inicial ressegueix el camí històric de Tavertet a Cantonigrós. Un camí que carena força alt, per la qual cosa ens deixa magnífiques vistes de la plana d’Osona a la nostra dreta.
Finalment  desemboca al Puig de la Guardiola, on es regala una fantàstica panoràmica del poble de Tavertet.

En aquest entorn passem per dos racons imprescindibles de Tavertet: la històrica pairalia del Sunyer de Baix (avui abandonada), amb el seu entorn de pedra i balmes, i sobretot l’entorn del Molí Bernat.

Un pont romànic, un camí de pedra que baixa la cinglera, un antic molí fariner i la gran balma vermella per on s’escola, des de dalt de tot, l’aigua del torrent. Un lloc emblemàtic i imprescindible.

A partir d’aquí enfilem fins dalt a Tavertet, per gaudir d’aquest poble de pedra i les panoràmiques sobre el pantà de Sau, les Guilleries i el Montseny que s’albiren des de dalt la cinglera.

Iniciem el retorn pel camí vell a Cantonigrós, passant al costat de masies on va estar en Serrallonga: Novelliques i Novelles.

Passada aquesta darrera fem un camí poc marcat que ens porta directament fins la muntanya de la Cau. El prat enfront de la masia és un bon lloc per a descansar i fer una ullada a Tavertet i tot el seu entorn.

La pista, còmode i fàcil, ens portarà fins la falta de Puig Urri i el punt d’inici de la caminada.

Tot el recorregut és senzill, amb l’única dificultat de trobar els senders una mica bruts de vegetació entre les masies del Sunyer i al molí Bernat i poc senyaltitzat el que ens porta fins la Cau. Es tracten de camins d’excursionisme senyalitzats, però que necessiten una mica de manteniment.

És una bona i diferent proposta per a conèixer aquests altiplans osonenc, retrobar-nos amb el sempre atractiu poble de Tavertet i caminar per espais que va trepitjar el bandoler Serrallonga segles enrere.