dimarts, 14 de setembre de 2021

EL CABRERÈS: D'HOSTALETS FINS A LA FAJA

 
Us proposo una ruta molt entretinguda pels sempre atractius paisatges de al Garrotxa i, en particular, l’altiplà de Falgars fins just de sota Cabrera.

Aquesta ruta de 14,65 quilòmetres i un desnivell de 770 és molt entretinguda.

Primer l’ascens d’Hostalets d’en Bas fins l’ermita de Sant Miquel de Castelló i gaudir de la gran panoràmica que s’obre a les valls de la Garrotxa.

Després un entretingut pujar i davallar per pujols i tossals del Cabrerès, passant per senders estrets al mig de fagedes, espais oberts amb prats i falgueres i sempre sota la vigilància de la serra de Cabrera en el punt més allunyat del recorregut.

Pel camí ,el color verd de primavera o els rogencs de la tardor que comencen a aparèixer, algun rierol d’aigua fresca i l’acompanyament sonor dels corbs i del dringar de les esquelles de les baques que pasturen.

Passem per l’església i les cases de Falgars d’en Bas, abans de començar a baixar cap el pla pel grau de la Portellera, però abans hem anat a veure el molí i la masia de la Faja, una masia que enllaça amb la història del bandoler Serrallonga.

El mes de setembre de 1632 Salvador Casasubiranas, àlies Lo Manxol,  venia de Vidrà i a Collfret es trobà en Serrallonga i la Joana Macissa. El bandoler li feu carregar i portar una peça de cordellat blanca i anaren cap a Querós. Pel camí feren una aturada prop de la masia de la Faja:

“y nos ne anarem camí dret a la casa de la Faya ço es entre dita casa de al Faya y nostra Senyora de Cabrera y allí en una malesa nos aturarem a menjar y menjarem pa de tres pans y mix que dit home aportave y carn rustida de dues cuxas de bestia de llana y ell mateix va anar a sercar aygua en un torrentot quei ha allí ab una carabassa y mentres se detingue anar a sercar aygua jo demani a la dona que dera romasa ab mi qui  hera aquell home y dita dona me digue que hera en Serrallonga”.

En fer  aquesta ruta estem resseguint doncs un dels espais que va trepitjar el bandoler de les Guilleries.

Creieu-me que els itineraris pel Cabrerés mai defrauden, si hi afegim aquest polsim de records i d’història , podem sentir-nos una mica bandolers i gaudir encara més d’aquest fantàstic territori.