dilluns, 8 de març de 2021

SEGUINT LES PASSES DE D'ARTAGNAN A LA GASCUNYA

 
Animats per trobar les arrels d’aquest personatge i fer el turisme històric que tant ens agrada com a excusa per a conèixer llocs, l’any 2013 vam fer un viatge al Departament del Gers, l’antiga Gascunya occitana, país de D’Artagnan i els mosqueters.

El nostre recorregut per les terres del Gers ens va servir per a resseguir les passes del famós D'Artagnan i els mosqueters gascons.

El nostre pas per Lupiac el vam completar amb la imprescindible visita al castell de Castelmore, la residència on va nèixer Charles Batz de Castelmore. L'interior no és visitable doncs és una propietat privada, però  un es fa una idea de com devia ser la vida de la noblesa rural d'aquells temps. Gers és una comarca rural i els gascons tenen fama de valerosos i de ser gent rude de la terra. Per a un cadet gascó el seu trasllat a París devia ser tota una descoberta.

Els francesos saben molt de posar en valor el seu país, la seva cultura i els seus mites. Per aquest motiu és fàcil trobar records del famós D'Artagnan en forma d'escultures com la dels quatre mosqueters a Condom o la més popular, la de D'Artagnan situada a l'escala monumental que condueix a la part alta d'Auch, la capital del departament.

Vam conèixer  pobles encantadors on calia aturar-se, dels més bonics de França, com Bassoues , Lavardens, Larressingle, La Romieu o la mateixa capital: Auch.

Vam tastar productes exquisits, com tots els derivats de l’ànec o el licor Floc de Gascogne.

I vam quedar amarats de natura, de terres agrícoles on el groc de la palla contrastava poderosament amb els verds dels camps i el blau clar del cel.

Ens vam proposar, en preparar aquest viatge al Gers, trobar la història i resseguir les passes de D'Artagnan i els mosqueters gascons. I vam tenir una última i simpàtica sorpresa: en una parada de llibres de vell al mercat d'Auch vam poder comprar un veritable petit tresor.

Vam adquirir un volum de "Les trois mousquetaires" d'Alexandre Dumas editat per Jules Rouff éditeurs de Paris i que he pogut datar de la segona meitat del segle XIX. Una descoberta que no ens vam poder estar de portar cap a casa, un tresor romàntic que ens ha permés dir que , efectivament, vam trobar-nos amb els quatre mosqueters del rei.

Un viatge del que conservem els millors records possibles i que us reconamen.       


Cap comentari: