dimarts, 16 de març de 2021

ELS PIONERS DE L'EXCURSIONISME A SANTA COLOMA

 


A finals del segle XIX va desvetllar-se l’interès de les classes més benestants de Catalunya per a conèixer el país

A la burgesia volia conèixer tots els racons bubòlics i pagesívols del nostre territori , allunyats de les grans ciutats.

Va néixer així l’estiueig, les estades llargues en un municipi, i al seu redós o també com a escapada curta de la ciutat, l’excursionisme.

Els amants de l’activitat es van reunir i van crear entitats reconegudes a partir de 1878: L’Associació Catalanista d’Excursions Científiques, l’Associació d’Excursions Catalana i el Centre Excursionista de Catalunya.

Els seus socis practicaven l’excursió i, molt important, l’explicaven en conferències o la deixaven escrita en els butlletins de l’associació.
Gràcies a aquests documents impresos coneixem el relat de moltes d’aquelles excursions i les podem reviure avui en dia.

Aquells pioners de l'excursionisme van voltar per tota Catalunya i també la resta del món. I també van fer-ho pels entorns de Santa Coloma de Farners.

La raó? Santa Coloma era una distingida estació balneària, però també era un poble valorat per la qualitat del sen entorn natural i per les riqueses històriques i arquitectòniques que aquest guarda.

Entre la nostàlgia i l’homenatge a aquells pioners que van valorar, com nosaltres fem avui en dia, he traçat diferents rutes excursionistes per l’entorn de Santa Coloma.

Camins que coneixem prou bé, però que si els fem mirant enrere, evocant aquells primers caminadors que ens van precedir, els acabarem valorant molt més.

Ells van fer aquests camins i els van saber valorar. Nosaltres caminem sobre les seves passes i quedem també embadalits del que ens ofereix el nostre paisatge i cada un dels seus racons.

En les properes entrades del bloc parlaré de cinc d'aquells pioners i evocarem els camins que van fer i el seu record.


Cap comentari: