dilluns, 1 de març de 2021

MEMORIAS DE D'ARTAGNAN (1943)

 
Segons Alexandre Dumas  , un jove gascó que no domina gaire el francès, viatja a la cort per unir-se als mosqueters en la defensa del rei dels enemics externs i les intrigues internes, sobretot del cardenal Richelieu. D'Artagnan és de procedència humil, però el seu pare coneixia el capità de la guàrdia, que accepta rebre'l en una entrevista. Abans d'aquesta entrevista, el jove gascó ja ha aconseguit enemistar-se per diversos motius amb tres mosqueters: Athos, Porthos i Aramis. Tots tres l'han desafiat a sengles duels, però quan s'ha de celebrar el primer, contra Athos, apareix acompanyat dels altres dos mosqueters com a testimonis. A partir d'aquí, l'obra segueix les convencions de la novel·la d'aventures, amb enfrontaments a espasa i una possible història d'amor, i va esdevenir un clàssic. Literatura, teatre, cinema, dibuixos animats... van crear un inacabable corpus de producció que va elevar a la fama mundial el personatge literari.

El veritable mosqueter, el que havia biografiat Courtliz de Sandras, va ser el noble gascó Charles de Batz-de Castelmore. Nascut a Lupiac el 1611 i mort al setge de Maastricht el 1673.

Va formar part dels mosqueters de la primera companyia dels anomenats mosqueters grisos (pel color del seu uniforme) o també grans mosqueters, reconstituïda en 1657. Tot i que el seu grau era oficialment de sotstinent, funcionalment feia les tasques corresponents al seu Capità Tinent, Philippe Mancini, nebot del Cardenal Mazzarino. Vivia a París i freqüentava els salons literaris del barri parisenc del Marais, on va conèixer la seva muller, una vídua rica amb qui va tenir dos fills i de qui es va separar sis anys després del matrimoni. El 1666 va ser nomenat "Capitaine des petits chiens du Roi courant le chevreuil" i va anar a viure al palau de Versalles. I el 1667 va passar a ser nomenat governador de Lilla, tot i que molt impopular. Va participar en la guerra Francoholandesa d'ençà que el rei Lluís XIV la va començar, el 1672, fins a la seva mort l'any següent.

Aquestes dades, més moltes més inventades per Courtliz, formen part de la biografia novel·lada del personatge.

Per a poder-resseguir completa i abreviada els reis també ens van portar una edició en castellà de l’obra de Courtliz, “Memorias de D’Artagnan. Mosquetero y mariscal de Francia”, editada a Barcelona l’any 1943. Una edició abreviada de les aventures, però prou completa i acompanyada de mapes, gravats i fotografies que permeten conèixer personatges i llocs. Entre ells el castell de Castelmore, el bressol de D’Artagnan.Cap comentari: