divendres, 29 de gener de 2021

DOS CONGOSTOS DE SANTA COLOMA

 

D'entre les múltiples caminades que podem fer pels magnífics entorns naturals de Santa Coloma hi ha aquesta que conté, com a fita distintiva, passar per dos congostos oberts i excavats per dos torrents entre les roques granítiques: el congost del Pas de l'Os i el congost de la riera de Castanyerons.

El primer és el més espectacular: el Pas de l'Os, obert per un torrent al mig de dues parets de verticalitat extrema. En el punt més complicat s'ha de trepar ajudats per unes cordes i no és aconsellable per a persones amb dificultats.

El segon congost és el que ha obert el torrent que baixa del sot de Castanyerons i que desemboca en la riera de Penyacans. Molt més modest i ample, doncs el camí hi passa pel mig.

El recorregut es complementa amb la visita al lloc de Farners, amb el seu castell, l'ermita i el Turó del Vent.

I també de les vistes que es gaudeixen des del camí que resseguim en la part obaga del sot de Penjacans. El descens cap el pla que fem per un camí obert recentment, que en tot moment ens regala panoràmiques de Farners, davant nostre, i ens deixa l'abisme de Penjacans als nostres peus. Un dels camins més bonics d'aquests verals.

Retornem, creuant la riera i els vivers d'en Massaneda, fins la Gorga d'en Vilà, el punt inicial de la ruta.

Congostos, aigua, boscos i patrimoni històric són els elements identificadors d'aquesta ruta. Imprescindible per a poder valorar el paisatge colomenc.

Cap comentari: