divendres, 31 de maig de 2013

EN SERRALLONGA A ARGIMON

 Setmanes enrera vam fer una caminada fins al lloc d'Argimon, al terme municipal de Riudarenes. 

Argimon és un lloc privilegiat per la seva alçada i amb magnífiques panoràmiques a tot l'entorn, val la pena pujar-hi per a gaudir-les.

Però el lloc també gaudeix d'un patrimoni històric de primer ordre. En els seus orígens s'hi va construir un castell ja documentat l'any 925. Posteriorment va passar a mans dels vescomptes de Cabrera i fou destruït durant les lluites d'aquests amb el rei Joan I, l'any 1367.

De l'antic castell en queda dempeus la torre quadrada i la capella romànica, tot perfectament restaurat fa anys pels Amics d'Argimon.

En el segle XVIII es va construir sobre el lloc un nou temple, el qual domina la fesonomia del conjunt arquitectònic actual.

Precisament sobre aquesta nova església trobem una llegenda que la relaciona amb en Serrallonga i que Joan Món i Pascual va recollir en el seu llibre sobre el bandoler i que jo vaig reproduir en el meu còmic de l'any 1985 sobre la biografia del bandoler.

Segons aquesta llegenda la quadrilla d'en Serrallonga hauria segretat l'hereu de Can Pla de Brunyola perquè aquest no havia pagat "l'impost revolucionari" que li exigien i l'haurien conduït a les ruïnes de l'antic castell d'Argimon. En Serrallonga, home de gran religiositat, hauria decidit deixar-lo lliure a canvi que el segrestat es fes càrrec del cost d'edificar un nou temple en aquell lloc.

Fou així, segons aquesta llegenda, que s'hauria edificat la nova església d'Argimon.

Cap comentari: