dijous, 2 de maig del 2013

EL GERMÀ DEL BANDOLER ENTERRAT A SUSQUEDAL'antiga església de Sant Vicenç de Susqueda, avui sota 
les aigües del pantà,  amb el cementiri adosat.
(fotografia extreta de la col·lecció de fotografies
antigues sobre el municipi que s'han col·leccionat
a facebook).

L'església de Susqueda, l'any 1909.
(fotografia: Josep Massot Palmés)
L'antiga masia del Quer de Susqueda, prop de
la qual va morir Pere Sala (fotografia: Lluís Balasch)

El poble de Susqueda va quedar enterrat sotes les aigües del pantà l'any 1966. L'aigua va amagar per sempre el bonic poble i les pedres que eren testimoni material de la seva història. Aquesta història, però, no s'ha perdut atès que llibres com "Susqueda, la història submergida" d'Eva Viñolas i Mn. Antoni Pladevall, permeten mantenir-la viva.

Una de les històries que van quedar sota les aigües la vull recordar en aquesta entrada: l'enterrament del mig germà d'en Serrallonga, Pere Sala, en el cementiri de Susqueda:

"... en una ocasio que Pere Sala mon mig germa venia ab nosaltres y essentse enmalaltit trobantnos nosaltres en casa dit Quer de Susqueda lo dit Jaume Fadri li recomana molt al dit Pere Sala dient a dit Quer que dit Sala estave de mala gana y que li donas recapte que dit Sala se estaria en lo bosch que es junt la casa de dit Quer y dit Quer respongue queu faria de bona gana com de fet feu y jo men pugi a Caros y quant torni me digueren mos companys que dit mon germa ere mort quel havia mort en Noguer de Batet a qui dit Pere Sala guardave que nosaltres lo portavem per composarlo y que dit Quer los havia dit que ell ere anat al bosch a portar recapte a dit Pere Sala y quel havia trobat mort que creye que essentse adormit lo dit Noguer de Batet a qui ell guardave lo havia mort y sen ere fugit y jo fiu soterrar en lo sementiri de Susqueda a dit Pere Sala mon mig germa que fiu cantar un capella de dita iglesia".

Els anys seixanta, abans que l'aigua deixés sota l'aigua el poble, les restes del cementiri de Susqueda foren traslladades al d'Amer. Qui sap si les despulles del germà d'en Serrallonga van traslladar-se a una fosa comuna o si queden, som les pedres de l'església i les antigues cases de Susqueda, com una part de la seva "història submergida".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

L'esglesia no és la del poble de Susqueda que està sota l'aigua, és la de Sant Martí.

serrallonga1640 ha dit...

Gràcies pel comentari, ja he canviat la fotografia.

Ricard Dilmé