dijous, 17 de febrer de 2011

UN NOU LLIBRE: EL TRESOR D'EN SERRALLONGA

Ben aviat, abans de la diada de Sant Jordi, publicarem un nou llibre sobre en Serrallonga.

Es tracta de El tresor d'en Serrallonga , una guia per descobrir i conèixer onze itineraris a l'entorn de la figura del mític bandoler.

La meva filla Ànnia va fer, com ja he explicat en aquest bloc, el seu treball de recerca de batxillerat sobre rutes i itineraris de llocs per on està documentat que va passar el bandoler o a on van tenir lloc les actuacions de la quadrilla.

Aquest treball va concloure amb la identificació d'onze rutes per tot Catalunya i per França (la ruta de fugida) a partir de la diferent documentació que es disposa i amb especial atenció al procès sumarial que es troba digitalitzat a la xarxa.

En total s'hi descriuen onze rutes que segueixen la biografia del bandoler des del seu Viladrau natal i fins a a la ciutat de Barcelona on el van executar, passant per les comarques d'Osona, la Selva, la Garrotxa, el Baix Empordà i fins a França.

Cada ruta identifica els llocs i els fets que hi van tenir lloc, amb una transcripció de passatges extrets del procés sumarial.

Les rutes segueixen un itinerari coherent que permet anar d'un punt a un altre de la geografia i dels escenaris de la vida d'en Serrallonga, acompanyant-se d'indicacions i plànols per a fer-los i d'un treball fotogràfic d'aquests llocs.

Per la meva part també hi he afegit dibuixos per a il·lustrar cadascun dels itineraris i la portada que acompanya aquesta entrada, amb un muntatge d'una fotografia de la porta adovellada del mas Serrallonga i el bandoler, com esperant dins seu, per assaltar una excursionista despistada (que no és altra que la meva companya, l'Anna).

Al meu entendre El tresor d'en Serrallonga és un treball definitiu per resseguir les pases del mític bandoler i adonar-se que el personatge és com un fil que lliga una part de la història i dóna protagonisme als llocs, pobles i paisatges per on va passar.

N'aniré parlant.

2 comentaris:

Joan Borrut Farran ha dit...

Les onze rutes estan pensades per fer-les amb vehicle o poden ser a peu?

serrallonga1640 ha dit...

Bàsicament en cotxe atès que abasten diferents pobles i territoris. Una vegada al lloc, n'hi ha algunes per a fer a peu: fins al mas Serrallonga, fins a la Sala de Viladrau ... i tres sempre a peu: de Santa Coloma al Coll de Ruscall, la de Tavertet i la de la ciutat de Barcelona.
Molt atentament,

Ricard Dilmé