dimarts, 15 de juny de 2021

SERRALLONGA A "CANZONI SU BANDOLERI"

 
Dues cançons tradicionals sobre en Serrallonga apareixen en un disc i un llibret produïts l’any 2016: “Cançons de bandolers i lladres de camí ral”.

Vladimir Morales, músic d’Algemesí, va ser el responsable del projecte, consistent en fer un recull de cançons de tradició oral de diferents èpoques i recopilar-ho en una gravació, un llibret i una proposta didàctica amb il·lustracions de Carme Girbés.

Les cançons estaven extretes del llibre, amb el mateix nom, que Josep Gibert va publicar l’any 1948 i que després es reedità el 1998.

Un treball presentat com a “treball valuós, inclassificable, original i irrepetible. Un disc que recrea el món del bandolerisme, sobre melodies tradicionals i textos de tradició oral catalana, on hi trobem l’alè romàntic de rebel·lia i inconformisme que recorre les notes i històries dels temps dels bandolers”.

En el llibre hi trobem l’explicació del fenòmen històric del bandolerisme, les lletres i les partitures de les cançons. En el CD els tremes versionats per Vladimir Morales.

Serrallonga no hi podia faltar amb les seves dues cançons tradicionals: “Les ninetes ploren” i el “Don Joan de Serrallonga”.

Les cançons es poden escoltar a la plataforma Youtube. El treball complet es va editar en català, en castellà i també en una edició bilingüe català-italià. Aquesta darrera, amb el títol “Canzoni su bandoleri” és el que he afegit a la meva col·lecció.