dimarts, 1 de juny del 2021

EL MOLÍ DE BROTONS: UN LLOC IMPRESCINDIBLE DEL NOSTRE PAÍS

 






El molí de Brotons és un exemplar únic demolí fariner troglodític (construït aprofitant una balma de pedra) al nostre país. Aquesta concepció única i el paratge en conjunt (les altes parets de pedra, el salt d’aigua, la llacuna que s’obre davant) donen forma a un lloc tan fantàstic que, al meu parer, hauria de ser vist per tot català almenys una vegada a la vida.

En pocs llocs s’hi condensen paisatge, natura i història (i tragèdia) humana com aquí.

Per arribar-hi hi ha diferents itineraris, tots per fer a peu, que surten de Moià o del molí de la Fàbrega, en la carretera C-59 en direcció a Castellterçol.

Aquesta ruta és un regal per al caminant.  L’entorn natural és atractiu, amb bosc de pi roig i algunes panoràmiques interessants. Però el que la fa diferent és que en diferents moments creuem i fins i tot caminem per la llera de dues rieres, la de Marfà i la de la Fàbrega.

Els salts d’aigua, la llera de pedra on l’aigua serpenteja o el joc de creuar les rieres fa molt entretinguda la ruta.

També hi trobem altres lloc interessants com el molí de Marfà i els prats dels seu entorn; i sobretot la font de la Tosca. Una cavitat formada per una gran formació de travertí molt pintoresca.

I deixem per al final el gran regal de la ruta: el molí de Brotons.

Una construcció única, a la que s’arriba caminant sota una gran balma que li servei també de teulada. La visita al seu interior permet veure com s’insinuen les estances dels antics habitants i, ben clarament, el forat del carcabà i la superfície que ocupaven les moles de pedra del molí.

SI l’interior és interessant, l’exterior encara ho és més. La fotografia que s’obté parla per si sola i no necessita descripció.

El molí de Brotons. Un d’aquells llocs on et reafirmes que tenim un país magnífic.

Nosaltres vam completar el dia (a banda de fent un bon dinar) amb dues visites més a dues interessants balmes del Moianès: l’espluga de Sant Quirze Safaja i la masia de les Esplugues de Castellcir. Una bona mostra dels tresors geològics d’aquella comarca.