divendres, 28 de maig de 2021

ELS PAISATGES, LES CIUTATS I EL CARÀCTER DELS CATALANS DEL 1800

 


El llibre de De Laborde esdevé el primer atles il·lustrat de Catalunya, on podem admirar com eren alguns paisatges del nostre país, dibuixant amb una fidelitat absoluta.

Això ho podem contemplar en els gravats de Cardona, Lleida, Girona o Barcelona. Aquesta darrera ciutat es complementa, a més, amb una detallada planta dels seus carrers i les seves defenses. L’urbanisme de la ciutat també està perfectament dibuixant, amb diferents perfils exteriors de la ciutat i també de detalls del seu urbanisme interior, com és el cas del Pla de Palau o l’antiga porta de la Plaça Nova.

Els paisatges del país que van atrapar De Delaborde i els seus van artistes van ser Sant Miquel del Fai i Montserrat. D’aquesta darrera muntanya hi van reproduir diferents vistes amb el monestir, les ermites i també els ermitans.

Tot el llibre  conté text explicatiu dels gravats; però a més , essent al seva pretensió la d’esdevenir un acurat atles històric i geogràfic, conté també textos amb la síntesi de la història del país i també descriptius de la geografia.

Fins i tot hi ha una aproximació al caràcter dels catalans que no em puc estar de reproduir, atès que segur que us sonarà molt. Sens dubte aquells viatgers del 1800 van descobrir no només el paisatge i el territori, sinó que es van emportar una bona caracterització de la manera de ser dels seus paisans, un caràcter que encara avui en dia perdura i ens distingeix.