divendres, 30 d’abril de 2021

TROBANT TRESORS A "COSTA LLIBRETER" DE VIC

 
El Sant Jordi de 2021 ha portat a casa dos llibres extraordinaris per a fer un viatge en el temps per tot Catalunya. 

Feia temps que tenia el desig de tenir-los a casa i finalment ho hem fet possible.

Tots dos han sortit de la mateixa cova del tresor: la llibreria d’antic COSTA LLIBRETER de Vic. Si mai us hi deixeu caure sereu meravellosament tractat per en Josep i la seva passió pel seu art de trobar i oferir llibres.

En aquesta llibreria hi he adquirit una petita part del meu fons dedicat a en Serrallonga. En aquesta darrera ocasió, a més, vam tenir temps de conversar amb en Josep, el propietari, qui fa quasi vint-i-cinc anys va decidir obrir-la. Va restaurar un local preciós i va omplir-lo de llibres antics, petits i enormes tresors, i va començar a regalar passió.

En aquestes llibreries s’estableix una estranya  connivència entre llibreter i client. El primer troba, guarda i ofereix un llibre de fa anys. El segon, quan el localitza, té la sensació d’haver descobert un tresor. I tots dos participen d’una mena d’eufòria de la descoberta.  El moment s’ho val.

En la llibreria d’en Josep traspasses la porta i entres en un món especial. Observes aclaparat totes les estanteries plenes de llibres, que ofereixen els seus lloms de pell i lletres daurades, o més senzills, de simple cartró envellit. Et sorprèn l’amuntegament de llibres, gravats, revistes o diaris vells sobre les taules. Ho miraries tot, hi dedicaries hores... perquè tens la sensació que allà hi ha més d’un tresor amagat i que el teu propòsit en aquesta vida és descobrir-lo.

A mi em va passar això darrer. Anàvem a buscar-hi un llibre que coneixia pel catàleg a internet.. però en caminar per la botiga, per sorpresa, em vaig quasi entrebancar amb un segon llibre que no sabia que hi era. I aquesta va ser la meva descoberta.

Quins van ser els dos tresor que ens vam emportar? Dos facsímils de dues edicions franceses del XVIII i XIX, dels que parlaré en les dues properes entrades del bloc:

1)      Voyage pittoresque et històriques, et description de la principauté de Catalogne. D’Alexandre de Laborde. Facsímil de l’edició de París de 1806, editat per Edicions de l’Abadia de Montserrat l’any 1973.

2)      Les plans et profils des principales villes et lieux considerables de la principauté de Catalogne. De Sébastien de pontault de Beaulieu. Facsímil de l’edició de 1668, editat per Gustavo Gili l’any 1981.


Cap comentari: