dimarts, 13 d’abril de 2021

DE SANTA COLOMA A SANT PERE CERCADA: RUTA JOAN PONS MASSAVEU

 Joan Pons i Massaveu (Barcelona, 1850 — 1918) fou un poeta i escriptor costumista. Comerciant de professió i de formació autodidacta, començà a escriure a L'Escut de Catalunya i poc després a La Renaixença. També ho faria a La Il·lustració Catalana, Lo Gai Saber o L'Avenç. En aquesta darrera revista va publicar un article, en el número 7 aparegut el 15 d'abril de 1893, relatant una excursió que va fer aquell any, eixint de Sant Feliu de Buixalleu i baixant a Santa Coloma , tot descobrint i descrivint pel camí el magnífics monestir de Sant Pere Cercada i el castell de Farners.

Per això, recordant aquest pioner de l'excursionisme , hem fet l'itinerari fins al monestir i l'he identificat a wikiloc amb aquest nom.

Pel camí Joan Pons va transitar per llocs i masies reconeixibles com can Sureda, l'Arboç, can Formiga, can Torrents, can Planiol...

Del castell de Farners Joan Pons en va fer una de les descripcions més èpiques que he llegit:

"El castell de Farnés aparegué de sopte la nostra vista. Penjat demunt feresteg penyal, de quadrada planta, emmurallat solidament, ab profusió de marlets i segeteres, i tot de pedra de grant, aixís s'ovira. Cadavre empedrit d'algun colós, d'algun atlant, retut en lluita, que mostra encare per sa jaient les sotragades de la terrible brega; venada momia, portant en les inscripcions dels seus plegs tota la vida de sa turbulenta epoca, o diabolic trampolí aixecat en tempestuosa nit de bruixes per a saltar d'un bot des de la terra a la gloria: a despit del temps, malgrat ta decrepitud, ert i tot , encara inspires basarda!"

La millor descripció de l'excursió la fa aquell mateix pioner de l'excursionisme: "Seguírem avall, deixant a Can Sureda a l'esquerra del camí, un camí obert entre pins i suros qu'ens va oferir delicioses perspectives, continuant sempre avall fins a la Riera d'Arbós, de pintorescos i ubacs setis, que ja no deixàrem, arribant al punt més interessant de la nostra excursió, a l'ignorat Sant Pere Cercada.

Enasprat com un niu, reduit com un cop de puny, extès sobre la rasa d'una coma, semblant una senzilla combinació pessebresca: tal se presenta als ulls del viatger lo qu'en diuen Sant Pere Cercada".

Per a completar la nostra excursió circular, nosaltres hem ascendit fins a l'ermita de Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda i no ens hem pogut estar de gaudir del privilegiat mirador de Roca Guillera, per a baixar a la plana pels sot dels Castanyerons.

Una bonica excursió per a conèixer alguns dels monuments més importants que guarden les nostres muntanyes de Farners i alhora resseguir les passes que van fer-hi alguns pioners de l'excursionisme com Joan Pons i Massaveu.

 


Cap comentari: