divendres, 16 d’abril de 2021

RUTA DELS CARBONERS. RIERA D'OSOR

 

Turisme de Sant Hilari Sacalm ha fet una feina immensa per a posar al nostre abast una ruta per un dels llocs més preciosos de al comarca de la Selva: la riera d’Osor.

Han creat (i em consta que continuen desenvolupant trams fins arribar a Osor)  la ruta dels carboners. Una ruta de 8,5 quilòmetres, molt ben senyalitzada, que recorda el passat dels treballadors del bosc que feien carbó pels boscos de les Guilleries, però ho fa en un dels paisatges més evocadors i espectaculars de la comarca: la llera de la riera d’Osor.

L’inici del recorregut  és a la pista que porta a l’ermita de Sant Francesc de Carbonell, on es deixa el cotxe després d’haver creuat la riera. Uns rètols en indiquen l’inici i les recomanacions, amb un lector de codi QR també podem baixar-nos informació de la ruta.

A partir d’aquí és un sender molt ben senyalitzat que ens fa caminar pel mig de boscos d’alzina surera i roures quan ens enfilem i vegetació de ribera, verns i pollancres, quan caminem arran de riera. En els trams arran de llera gaudim de grans plataformes de roca per on s’esmuny l’aigua, trencant el silenci del paratge i amb més soroll quan cau per salts d’aigua, com el salt de la gorga d’en Plana.

Una de les fites del paisatge és la magnífica Roca Foradada, una curiosa mola de pedra aixecada per l’erosió al bell mig de la riera, amb una cavitat sota seu. L’atractiu del lloc va fer que els estiuejants de Sant Hilari hi anessin a veure-la a principis del segle passat, com testimonien les postals antigues.

Al costat  mateix hi ha una petita cova, popularment coneguda com la “cova d’en Serrallonga” i que és també un jaciment on s’hi van trobar restes de ceràmica.

Nosaltres fem una petita ruta circular, dins la ruta circular, per anar a trobar-nos amb el magnífic i imprescindible salt d’aigua del mas Claver, de quinze metres d’alçada. Si seguim la ruta senyalitzada oficial podem estalviar aquesta marrada que hem fet per a tornar a la Roca Foradada.

A partir de la Roca  Foradada seguim un tram més de riera i la deixem, passat el salt de la gorga de la Plana,  per enfilar-nos decididament fins a una pista que ens retornarà al punt d’inici de la ruta i que ens permetrà gaudir de  les vistes panoràmiques al cim de Sant Miquel de les Formigues, sobre el molí d’en Boscà i a les altives faldes de totes les muntanyes que ens envolten. En aquest punt serem veritablement conscients de com d’imponents són les Guilleries.

Una ruta de bon fer, molt i molt recomanable, per a conèixer i gaudir dels privilegiats paisatges de les Guilleries, les seves fondalades humides, de pedra i aigua, i els seus boscos i miradors sobre l’entorn.

En aquest enllaç trobareu tota la informació de la ruta. 

I en aquest, la ruta que hem penjat al Wikiloc.2 comentaris:

Pere PeterPan ha dit...

Moltes Gràcies Ricard per aquest post.
Un ruta que amb la meva parella ens ha quedat per fer.
Amb l'ajuda de les teves paraules i track, tot és més planer.
Val a dir que des d'Osor, riera amunt, també han obert camí, preciós.
Gràcies

rdilme ha dit...

Feu-la quan tingueu oportunitat, val molt la pena. I l'han obert fins a Osor, és cert. Han fet una feinada de molt de mèrit.