divendres, 23 d’abril del 2021

EL FOTÒGRAF JOSEP SALVANY A SANTA COLOMA

 







Cercant imatges antigues del Bagís per a la ruta d’Anton Busquets vaig tenir la molt agradable sorpresa de trobar-me amb una bona col·lecció d’imatges de principis del segle XX i que estan disponibles en el servei de Memòria Digital de Catalunya, en l’apartat de fons personals.

Es tracta d’una col·lecció de fotografies d’un dels més destacats pioners l’excursionisme fotogràfic del nostre país: Josep Salvany i Blanch (Martorell, 1866 – Barcelona, 1929).

Josep Salvany va ser metge oculista i de manera simultània va desenvolupar una activitat notable en el camp de l’excursionisme científic estretament lligada a la seva gran afició per la fotografia. Va ser membre de l’Associació Catalana d’Excursions Científiques i del Centre Excursionista de Catalunya. Les excursions que va realitzar li van permetre donar testimoni, amb marcat esperit documentalista, sobre monuments, paisatges, pobles i vilatans al llarg de la seva vida.

A més de Catalunya, viatjà també a poblacions espanyoles (de la província de Saragossa, de Segòvia i de Madrid), a les Balears, Itàlia, França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Síria, Egipte, Palestina, Grècia, Malta, etc., documentant les seves fotos de forma minuciosa.

Bon coneixedor de les tècniques fotogràfiques i de les innovacions tecnològiques va utilitzar la fotografia estereoscòpica, tècnica molt emprada entre els fotògrafs de l'època, que consisteix a copsar dues fotografies simultànies fetes amb una separació aproximada de 63 mm. Amb l'ajuda d'uns visors especials s'obté un efecte de tridimensionalitat.

El seu fons fotogràfic està dipositat a la Biblioteca de Catalunya i conté unes 10.000 imatges en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm, que representen una mostra de la crònica social i cultural de la Catalunya de principis del segle XX.

A Santa Coloma tenim el privilegi d’haver estat un dels llocs on Josep Salvany va passar amb la seva càmera fotogràfica, deixant una col·lecció de fotografies que ens expliquen alguns dels llocs i alguna de gent a principis del segle passat.

En la col·lecció de Josep Salvany hi trobem fins a quaranta tres fotografies fetes en els voltants de Santa Coloma, identificables algunes per l’element fotografiat i altres perquè l’autor afegia la descripció i localització de les fotografies de la seva col·lecció.

El volum més important de fotografies correspon a l’any 1911.

Una d’elles apareix descrita com a “Mirador de l’establiment” i correspon a l’accés al balneari Martí (l’actual Balneari Termes Orion) , des de l’altra costat de la riera i amb els pilars d’un pont encara no construït. També hi ha una fotografia de les fonts del Rossinyol i Ballús, situades dins el perímetre del balneari. Dedueixo que el doctor Salvany devia ser client del nostre balneari quan feia estada a la nostra ciutat.

EL balneari hauria estat així el punt de partida de les seves habituals excursions per l’entorn natural de Santa Coloma.

En el fons fotogràfic trobem tres fotografies que identifiquem perfectament. Una és l’arribada d’un carruatge de castanyes per la carretera de Sant Hilari, s’hi veu al fons l’inici del carrer Raval i la casa de Can de Prat.

Una segona fotografia correspon a les mesures petites situades a la plaça Farners, amb la façana de l’església al fons.

ELS PAISATGES DE JOSEP SALVANY

Josep Salvany va recórrer molta geografia catalana i en algunes viles i ciutats es va entretenir molt a fotografiar el casc urbà i els elements notables que contenia aquest. Això, per exemple, ho va fer en una vila com Santa Coloma de Queralt, on va obtenir moltes fotografies d’edificis, esglésies, carrers...

Santa Coloma de Farners no ha destacat mai per la seva riquesa arquitectònica o urbanística, però sí que gaudeix d’un entorn natural privilegiat. El doctor Salvany també devia pensar-ho, doncs amb les seves fotografies estereoscòpiques va fer que aquest paisatge i entorn natural en fossin protagonistes.

En el fons de Salvany hi trobem diverses fotografies dels paisatges del nostre entorn, alguns de llocs que podem reconèixer i que l’autor descriu com a “Llac amb ànecs”, “ a la fonteta”, “a la palanca” o “al torrent”, totes elles de l’any 1911.

Un dels llocs sí que el podem identificar, es tracta de la popular gorga d’en Vilà fotografiada el 1911, que ell descriu com a “petit salt d’aigua”.

També hi una fotografia datada de l’any 1917 on es veu la façana i el pati murat de can Roure (una masia que havia estat situada al barri de Baix de Santa Coloma però que va ser enderrocada a finals del segle passat) i una titulada “la padrina”, amb una senyora d’edat situada en el portal del pati d’una masia que no puc reconèixer.

La col·lecció Salvany encara conté dues interessants fotografies del convent franciscà de Sant Sal. Un notable conjunt conventual situat en les faltes muntanyenques de les Cladells i que va quedar abandonat a partir de 1835. En les fotografies els edificis encara es conservaven notablement bé, abans que entressin en la ruïna de la que han estat salvats en una recent restauració que ha donat una segona vida a aquest històric recinte. Les fotografies daten de l’any 1916, cosa que ens permet conèixer un reiterat retir estiuenc de Josep Salvany a Santa Coloma.

CAMÍ DE FARNERS

Tal com fem avui en dia els colomencs, no pot faltar una excursió de Josep Salvany fins el paratge més emblemàtic del nostre terme municipal: Farners.



Els hàbits han canviat. Anys enllà, com explica Juli Serra en la seva crònica sobre les Guilleries, els habitants de Santa Coloma sols pujaven a Farners un dia a l’any, el dia de l’Aplec, a diferència dels estiuejants qui, a banda de descansar a l’establiment termal, dedicaven el seu temps de lleure a passejar pel parc de Sant Salvador o més enllà.

Així, les excursions a la muntanya de Farners devien ser un una pràctica habitual o sovintejada per aquella gent vinguda de Barcelona, que va poder apreciar el nostre privilegiat entorn natural abans dels propis colomencs, qui tenien el bosc com a lloc de treball més que no pas lloc de gaudi.

En el fons Josep Salvany trobem hi trobem fotografies d’excursions a Farrners datades de dos anys diferents: el 1911 i el 1913.

En dues d’elles s’hi pot identificar l’esplanada de Farners amb el castell i l’ermita.

Una fotografia mostra l’altar barroc de l’interior de l’ermita i també n’hi ha una amb l’estàtua d’una verge dins el que sembla una sagristia. Per al fesomia crec que és la talla desvestida de la verge de Farners.

En altres es veuen exemplars del rocar colomenc que acompanyen el camí a Farners o decoren les nostres muntanyes. Una d’aquestes fotos està descrita com a “Família Esteve camí de Santa Coloma de Farners, 1911”. En ella s’hi veuen els membres d’una família que devien acompanyar Josep Salvany en la seva excursió. Aquesta darrera fotografia va formar part de l’exposició i el catàleg que es dedicà al fotògraf l’any 1992. Josep Salvany va morir solter i sense descendència. El seu llegat fotogràfic va ser donat a la Biblioteca Nacional de Catalunya. D’aquesta manera va quedar preservat, fins a la seva posterior digitalització i posada a disposició en el servei de Memòria Digital de Catalunya.

EL BAGÍS L’ANY 1911

Hi ha un total de dotze fotografies que fan referència a aquesta masia i el seu entorn. No hi apareix una vista general que permeti identificar la masia, però gràcies a la cura de Salvany, que deixava una anotació descriptiva de cada placa estereoscòpica , podem saber que totes elles corresponen al Bagís.

En aquesta col·lecció, com feien altres excursionistes d’aquell temps, hi ha una interès per captar imatges de la vida rural dels oriünds. Salvany en va obtenir cinc titulades: “Laia i els porcs”, “ Salvador llaurant”, “Margarida, Maria i Silvestre munyint” , “Vaques pasturant al Bagís” i “A la fonteta del Bagís”.

Quatre fotografies més corresponen a paisatges del voltant de la masia: “A la riera del Bagís”, “Camí de la font del Bagís” , “Roques del Bagís” i “Roques del Bagís fotografiades el 1912”.

Tres fotografies més corresponen a la capella de l’interior de la masia, al jardí de la casa i una tres minyones.

Les fotografies estan datades dels anys 1911,1912, 1913 i 1916; cosa que indica una freqüent estada de Josep Salvany en aquesta masia.

El bon nombre de fotografies del Bagís que va realitzar l’autor fa pensar en algun tipus de relació amb els propietaris de la masia. Cosa que li devia permetre sovintejar l’estada al balneari Martí i els moments viscuts en aquesta propietat s, on sortosament va aprofitar per a documentar amb les seves fotografies estereoscòpiques la vida rural i els paisatges de Vallors propers a la masia.