dimarts, 20 d’abril de 2021

JOSEP NOGUÉ POSA COLOR A LA HISTÒRIA

 

No vam voler perdre’ns l’exposició que el bon amic i artista hilarienc Josep Nogué va fer al castell de Montesquiu. “L’art del naufragi” és el títol que ell ha donat a la mostra, que vol ser itinerant, dels cicle de pintures que, els darrers deu anys, ha anat dedicant a il·lustrar passatges i paisatges diversos de la història.

Per a una persona com jo,  inquieta per la història i el paisatge, en Josep és una referència, per proper com a persona, però també per com em de lluny em fa viatjar.

Els seus quadres permeten reviure fets històrics en paisatges propers que conec , Moragues o Serrallonga en els boscos de les Guilleries o carlins dalt les cingleres de Tavertet; però també conflictes en llocs llunyans coma Escòcia, la badia de Cadis o els Països Baixos.

Atret per una certa imatgeria militar clàssica (que a mi també m’agrada molt) en Josep recrea perfectament vestuaris i armes, però també els reconeixibles paisatges i construccions que actuen d’escenari de l’acció. Així, esdevé el cronista gràfic d’aquells moments, i fa que en siguem privilegiats espectadors.

La ironia hi és present en alguns raconets, com també la crítica. I en el conjunt s’hi reconeix el domini del color de l’artista. Un domini perfectament visible en la llum ambiental d’alguns quadres, on notes el crepuscle o l’albada, la calor de les darreres o les primeres llums del dia que s’escolen en els paisatges i els insuflen realisme.

Aquesta habilitat amb el color d’en Josep Nogué és que m’ha portat al títol d’aquesta entrada.

 Vam sortir de Montesquiu satisfets de nou, després d’haver gaudir de la bona companyia d’en Josep i la Montse i d’aquell passeig per la història que ens proposen els quadres. Un passeig sublim, que repetiria una i altra vegada.


Cap comentari: