dimarts, 9 de maig de 2023

"SERRALLONGA, AVENTURES I DESVENTURES DEL MÉS GRAN DELS BANDOLERS" DE XAVIER LÓPEZ

 

S’acaba d’ampliar la col·lecció de tresors del bandoler amb la publicació d’un nou llibre, editat per l’Ajuntament de Viladrau, i del qual és autor Xavier López Vázquez.

Amb en Xavier hem forjat una amistat que va néixer de la passió compartida de tots dos per en Serrallonga. Educador, comunicador i assessor ambiental, és una de les ànimes  d’Educa Viladrau. Empresa dedicada a la promoció i l’educació del territori i el medi ambient.

Fa un temps em va proposar d’il·lustrar un llibre que tenia entre mans. I finalment ha sortir publicat i es va presentar a Viladrau aquest passat Sant Jordi.

El títol del llibre és “Serrallonga, aventures i desventures del més gran dels bandolers”. S’estructura en diferents parts que es complementen:

La primera i bàsica és un relat novel·lat de la història del bandoler fill de Viladrau, tal com s’explica a Viladrau. És una narració de la possible història d’en Serrallonga, des que neix fins que fineix a Barcelona, transitant per totes les aventures i desventures de la seva vida.  No és una biografia històrica, sinó un relat que transita entre la realitat i la ficció del personatge. Una nova incursió en la història d’un personatge que permet al mateix temps l’ús de llicències èpiques i aspectes verídics. Com han fet, des del segle XIX altres autors.

La presentació del llibre ja és una declaració d’intencions: “La realitat i la fantasia es combinen de tal manera que de vegades costa destriar una de l’altra” i “Això és el que acostuma a passar amb les tradicions populars”. Un tret distintiu d’en Serrallonga, la seva maleabilitat.

Segueix un capítol dedicat a les llegendes més conegudes del bandoler i també un dedicat a la seva cronologia. De nou, aquesta combinació de fantasia i de realitat, sempre presents en el bandoler.

Tot es completa amb la relació de bandolers de la quadrilla de les Guilleries; una relació de cançons, romanços i plecs de canya i cordill; una entrevista impossible amb el bandoler; un glossari per a conèixer millor les paraules i una síntesi  de la narració del bandoler en tres idiomes.

És un llibre eminentment educatiu, doncs neix dels textos que han animat les narracions que ha fet en Xavier en les activitats que ha dedicat  a en Serrallonga, i es complementa amb un corpus molt divers de narracions que ajuden a aproximar-se al mite del bandoler, tot ajudant a fer conèixer la seva història amb uns breus apunts.

La virtut d’en Serrallonga i altres personatges del seu calat: gaudir dels atractius de la fantasia i la realitat que l’envolten.

L’aportació del llibre a la bibliografia del bandoler és fixar de nou el mite en el seu territori. El que fa en Xavier –i ho fa molt bé- és reivindicar el protagonisme de Viladrau en la història d’en Serrallonga.  Explicant els episodis –reals o ficticis- que el jove bandoler  va protagonitzar en la vila dels grans paisatges del Montseny.

Jo, per la meva banda, m’he limitat a posar en imatges algunes d’aquestes històries d’en Serrallonga. Amb il·lustracions d’episodis viscuts a la Sala, el gorg Negre, Sant Segimon i Viladrau.

Participo en el joc de descoberta que us proposa en Xavier López amb un dibuix a la portada on hi ha una perspectiva impossible on tot hi té cabuda: els bandolers, el poble de Viladrau, la masia de la Sala, el monestir de Sant Segimon i , dominant-t’ho tot, els cims del Montseny. 

Una fita impossible si no és amb la il·lustració. Però que pot semblar tan real com el magnífic relat que ens ha escrit en Xavier per a que el gaudim tots.