divendres, 12 de maig del 2023

EL BORDEGÀS VEHILS, UN BANDOLER DE TERRASSA

 







El procés sumarial del bandoler Joan de Serrallonga, recuperat en el segle XIX per l’historiador Joan Cortada, guardat en el museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, mecanografiat per l’Ateneu Barcelonès els anys trenta del segle passat i digitalitzat i posat a disposició de tothom en el servei Memòria Digital de Catalunya, és un document imprescindible per a consultar i conèixer la història del bandoler de les Guilleries, però també per a conèixer el bandolerisme català del Barroc més enllà del protagonista del procés.

Resseguir les declaracions dels homes i dones de la quadrilla, dels testimonis i del mateix Serrallonga ens permeten conèixer com era realment el bandolerisme del segle XVII.

Però s’hi afegeix un altre al·licient: en el procés s’hi van afegir peces que no corresponen al judici del bandoler de les Guilleries. Aquestes parts ens parlen de declaracions i delictes d’altres lladres de pas i malfactors que es van moure pel nostre país en les darreres estivacions temporals del bandolerisme del Barroc.

Hi trobem així parts de la història delictiva, per exemple,  de Rafel Morell de Vilanna, de Miquel Campeny d’Arbúcies o del Monget de Cardedeu.

I n’hi ha una d’especialment  atractiva i interessant.

Per extensa, doncs ocupa quinze fulls de declaracions del bandoler que es jutja i disset d’altres testimonis que en fan referència.

Per la quadrilla de la que formà part el bandoler que es jutja: els Margarit del Vallès. La gran quadrilla de la plana amb la qual s’havien aplegat els de les Guilleries en diferents ocasions. La quadrilla que en decaure, va donar pas al regnat del darrer gran bandoler del XVII.

Per ser el document que ens permet conèixer millor el radi i les accions dels germans Margarit.

Per ser un document on el bandoler que es jutja relaciona un extens mostrari d’actuacions i d’espais, permetent conèixer de primera mà com eren les malifetes i on les cometien.

Tot això és el que ens explica el procés sumarial del bandoler Joan Vehils, el “Bordegàs Vehils” de Terrassa.

A Terrassa tenim referència documentada de diferents actes delictius comesos en el segle XVI per lladres de la vila ( , com també per un capitost nyerro com Perot Rocaguinarda. En les proximitats sempre s’ha explicat la llegenda del bandoler Capablanca.

El Bordegàs Vehils vindria a afegir-se a aquest estol de bandolers terrassencs, amb la particularitat de venir acompanyat de la seva història personal i delictiva i d’haver estat membre de la coneguda quadrilla dels Margarit.

Joan Vehils pot esdevenir, si es vol, en el bandoler més explícit i conegut de la vila de Terrassa.