dijous, 23 de juliol de 2020

ROBATORIS AL CAMÍ RAL


Una de les accions preferides dels bandolers del Barroc era el robatori en els camins rals o principals de l’entorn de les Guilleries. Els Gornès no van faltar en aquestes cites.

Explica Serrallonga que “en lo mes de novembre de dit any 1627 anant jo aquadrillat amb tota la quadrilla de montanya y trobantnos sobre Sant Hilari tractarem de baxar en lo camí real de Gerona a la vila de Banyoles a robar els passatgers y aguardarem a fer dit robo lo dia que jo sabie que en Gerona hi havie fira”. Aquell dia detingueren molta gent, però robaren poca cosa, emportant-se a un notari de Besalú per a cobrar un rescat.

El mes de novembre de 1627 , junt amb en Serrallonga i altres de la quadrilla, es posaren a pas en el camí ral que va de la ciutat de Girona a la vila d’Amer. També segrestaren un  tal Mas, apotecari de Figueres, per a obtenir-ne un rescat. Com explica Serrallonga en la seva confessió:

“En lo mes de novembre de dit any 1627 anant jo aquadrillat ab los demes lladres de la quadrilla determinarem posarnos a pas en lo camí real qui va de la Ciutat de Gerona a la vila de Amer a efecte de robar  los passatgers com de fet tots armats de nostres pedrenyals curts y llarchs nos posarem en dit puesto que eram Pere Joan Puig de la Vall, lo Gavaig den Sala, Steve Canals, Antich Gornes y Christofol Madriguera”

Cap comentari: