dimarts, 14 de juliol de 2020

LES ESCLETXES DE L'EUGA


Una ruta molt recomanable per a fer a la Garrotxa és la de Sant Privat d’en Bas- Salt de Sallent- Escletxes de l’Euga  i riera de Gorners.

Combina el fantàstic paisatge i les seves variacions (fagedes i prats de dalla), amb la geologia més juganera (les escletxes i les cingleres) i la frescor de l’aigua (el salt de Sallent i els gorgs d’aigua cristallina).

Ideal per a combinar la frescor dels boscos  i dels clots sota terra , amb alguna remullada si es vol i amb algunes vistes panoràmiques a la Garrotxa i a la serra osonenca de Santa Magadalena.

La caminada comença a Sant Privat d’en Bas i després de l’àrea recreativa del pla del Xurri, es pot optar per dues vies de pujada: el camí dels matxos o el camí de l’escaleta.  Els primers set quilòmetres van ascendint, per trams de camí empedrat, sender i prats, fins arribar als Gronys. Ben aviat trobem la zona de les escletxes i retornem per sota la masia de la Freixeneda i el sender que descendeix fins trobar la riera de Gorners i els seus gorgs.
El camí empedrat dels matxos circula sota agradables fagedes i ens porta fins a veure l’espectacular panoràmica dalt el salt de Sallent.

Després podem entretenir-nos enfonsant-nos sota terra dins les Escletxes de l’Euga, un conjunt de trinxeres excavades dins la pedra per  un terratrèmol en el segle XV. Caminant entre grans blocs de pedra tallats verticalment, creant un ambient ombrívol decorat per la molsa i la fullaraca.

També un plaer: la part de la caminada dalt dels prats del cim, amb vistes panoràmiques al Puigsacalm i la serralada sobre Collfred. Acompanyats de les vaques que hi pasturen i el dringar de les seves esquelles. 

Per acabar, molt valorable en temps de calor, la part del camí que fem al costat de la riera de Gorners. Acompanyats ara de la remor de l’aigua i amb unes gorgues d’aigua tan transparent que convida a fer-hi una remullada.

La combinació i variació d’atractius fan que aquesta sigui una de les caminades altament recomanable. Per a gaudir de valent dels nostres paradisos propers.

Cap comentari: