divendres, 3 de juliol de 2020

ARIEJA: PLENITUD OCCITANA
L’Arieja és una geografia  variada. Per una banda el sud, amb les altes faldes del Pirineu, per tant paisatge d’alta muntanya amb els seus prats i els seus boscos. Al nord un paisatge més dòcil, de turons vestits amb camps de secà i regadiu. En el seu centre un terreny complex, de grans “pogs” de pedra calcària que emergeixen del sòl, tornen el terreny abrupte i abriguen valls circulades per rius (com l’Arieja que ha donat nom al territori) i motejades per viles i poblets minúsculs.

Terra de verd intens i aigües abundants, un paradís per a fer caminades i assaborir la simplicitat de la vida en aquestes terres occitanes.
 
L’Arieja és natura, però també és l’arquitectura dels seus pobles i viles. Una comarca per descobrir castells càtars, bastides, catedrals i esglésies, carrers amb cases d’entramat de fusta que evoquen el passat medieval. Tot això en pobles minúsculs repartit arreu del pla i de la muntanya, igual com es reparteixen masos i granges per les planes i els pujols del nord.

Recomanacions? Moltes: caminades a l'alta muntanya o pels pujols més dòcils del nord, visita a pobles encantadors, trobades amb la història càtara i amb la de la primera humanitat,  sorprenents accidents geològics ...

En definitiva, uns dies a l'Arieja és retrobar-se amb la plenitud de les terres occitanes.

Cap comentari: