dimarts, 28 de febrer de 2023

FOTOTÍPIES DEL SEGLE XIX

 




Les fototípies són petites cartolines col·leccionables (3x4 centímetres) que mostraven una atractiva imatge fotogràfica d’una actriu, una reina, un músic, un torero, un polític o similar que es regalaven gratis dins les caixes de cerilles entre els anys 1897 i 1910.

La fototípia o fotocolografia era una tècnica per al que es reproduïa impresa en un paper la imatge d’un clixé fotogràfic utilitzant una tinta grassa inalterable.  Utilitzant aquesta tècnica s’obtenien unes reproduccions impreses de gran qualitat, molt fidels a l’original fotogràfic.

En aquells anys la indústria de les cerilles era un monopoli estatal operat pel  Gremio de Fabricantes que, seguint la moda iniciada amb els paquets de tabac i les tauletes de xocolata, va decidir atraure a la gent amb les col·leccions de fototípies i així vendre més caixes d’aquestes.

Hi ajudava, també l’atracció que tenia la fotografia, una gran novetat tecnològica del segle XIX,  pel gran públic. Eren els anys del “boom” de la fotografia.

El Gremio va regalar trenta-set sèries “oficials” de fototípies, amb els seus corresponents fulls i àlbums per a guardar la col·lecció,  però se’n van produir i col·leccionar moltes més. Una de les col·leccions conté dues fotografies d’un personatge de l’obra teatral Don Joan de Serrallonga.

Per a saber més sobre les fototípies de caixes de cerilles, us recomano la informació  que trobareu en aquest enllaç.