divendres, 17 de febrer del 2023

EL ROBATORI AL PONT DE LA BEGUDA

 
El segon robatori documentat que coneixem d’en Serrallonga va tenir lloc, també, en un lloc allunyat de les Guilleries (el primer fou a la Mata de l’Avern, en el camí ral de Girona a Hostalric): el camí ral de Girona a Banyoles.

És ben possible que baixessin de les Guilleries prop de la Cellera, per anar en direcció a Bescanó i d’allí fins a Riudellots de la Creu. Van aprofitar un dia de mercat a Banyoles, sabent que així hi havia més possibilitats d’obtenir un bon botí dels comerciants que havien venut la mercaderia i tornaven amb els diners.

Va ser el dimecres 11 de gener de 1623, al lloc de la Beguda, actualment veïnat de Riudellots de la Creu, municipi de Palol de Revardit, en la comarca del Pla de l’Estany.

Segons explica en Serrallonga l’anaren a buscar a la seva masia en Segimon Ferrer i en Segimon Brull d’Arbúcies, Enric Vilasendra d’Oristà, en Pere Joan Puig de la Vall de Viladrau i un jove bandoler anomenat “Lo Refilat” (“que tot just posat barba y es de cabell castany”).

Tots ells es reuniren en un bosc de Serrallonga i decidiren baixar a la plana a robar en el camí ral que va de Girona a Banyoles, posant-se en el tram que va entre el veïnat de La Beguda i el de Pont Xetmar (terme de Cornellà de Terri), just en el lloc, encara existent, del pont del torrent de Marmanya.

Els sis homes partiren de Querós i van passar la nit en una cabana del bosc, en un lloc anomenat Bosc de Prohanquera o Bronquera, on coincidiren amb el Fadrí de Sau, en Joan Sala “àlies lo tendre” germanastre d’en Serrallonga i Maria Àngela Quer, la noia que anava amb ell en aquells dies.

La tarda de l’endemà baixaren al camí ral, en el pont del torrent de Marmanya i es posaren a robar a tothom qui passava.