divendres, 3 de març de 2023

LA FOTOTÍPIA THOMAS

 Una de les empreses dedicades a la producció de les fototípies, per encàrrec del Gremio i altres productors de cerilles, va ser la Fototípia Thomas.

L’empresa va ser creada l’any 1880 per Joseph Thomas i Bigas (Barcelona, 1852- Berna 1910). L’establiment estava situat inicialment a la Gran Via de Barcelona  i el 1898 es traslladà al carrer Mallorca 293, en  un edifici projectat per Lluís Domènech i Montaner.

Thomas era un gran coneixedor de la fotografia i va dedicar l’empresa a la impressió de llibres, revistes d’art, postals ... i fototípies col·leccionables  per a les capses de cerilles.

Treballaven diferents tècniques de gravat, reproducció, litografia, fotocromotipografia i van treballar per diferents llibres i revistes d’art com La Il·lustració Catalana o Pèl i Ploma.

A partir de 1905 van dedicar-se a les postals de diferents punts de tota la geografia espanyola, editant una de les col·leccions més immenses de fotografies de llocs, paratges, ciutats, patrimoni, pobles...

La Fototípia Thomas va continuar funcionant després de la mort del seu fundador i la seva activitat va decaure notablement després de la Guerra Civil i va tancar els anys cinquanta.

En el seu soterrani van quedar guardats tots els fotolits (uns 24.000) i milers d’imatges que es van malvendre a partir de 1975, quan una nova empresa va comprar l’edifici.

El material referit a Catalunya va vendre, a mitjans dels anys vuitanta, als Encants de Barcelona. I és el que s’ha pogut recuperar. El material referit a la resta d’Espanya es va vendre a un col·leccionista valencià que ho va vendre en milers de diferents parts.

Tot el tresor fotogràfic es va dispersar, però per sort una part va poder ser recuperat (comprat en subhastes o a antiquaris que havien adquirit part de les imatges desaparegudes). La part recuperada va anar a diferents destins, entre ells la Fundació Anastasio de Gracia de Madrid o l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

D’aquesta manera, una bona part dels tresors fotogràfics de la Fototípia Thomas van poder ser recuperats i ara estan a disposició dels estudiosos del públic, siguin estudiosos o curiosos.

En aquesta pàgina Web s’hi pot trobar tota la informació sobre l’operació de rescat del fons i també sobre la Fototípia Thomas.