divendres, 23 de novembre del 2018

EL BATLLE PATLLARI BOSCH DE RUPITEn una entrada anterior del bloc he parlat de com en Jacint Curriol, conegut com “lo Perro de Rupit” avisava la quadrilla quan els batlles i comissaris reials d’Osor i  Rupit alçaven sometent en  la seva persecució. 

Miquel Banús publicà un article en la revista Els Cingles de Collsacabra (núm. 42, desembre de 1999) on ens explica qui era el batlle comissari de Rupit:

“Si és cert que en Serrallonga tenia molts simpatitzants per aquí a dalt , també és cert que tenia enemics i detractors com el batlle de Rupit de nom Patllari Bosch que al comandament de deu homes (que cobraven deu rals diaris) i per ordre del virrei de Catalunya i la Reial Audiència, el dia 23 de març de 1628 rebia ordres molt severes per tal d’aconseguir capturar “viu o mort” en Serrallonga.

Però a causa de les grans dificultats i els migrats resultats obtinguts per aconseguir al detenció del famós bandoler , que tan bé coneixia aquestes afraus de les Guilleries i Collsacabra, el dia 8 de març de 1629, en Patllari Bosch , batlle de Rupit i comissari reial, amb 20 soldats, i Benet Quintana, batlle d’Osor amb 20 soldats més, tots pagats amb diners de la reial tresoreria, reben ordres del virrei de Catalunya, bisbe de Solsona, Miquel de los Santos de San Pedro, per continuar intentant la detenció d’en Serrallonga i la seva quadrilla. En Patllari Bosch cobrà 546 lliures per anar tres mesos darrera els passos d’en Serrallonga. En Patllari percep deu sous diaris i els seus homes, sis.

Aquest tan citat Patllari Bosch, batlle de Rupit, vivia a la casa del carrer Barbacana, actualment anomenada Can Rovira, número 8. Encara es pot llegir a la clau de la llinda del portal adovellat de la ferreria el nom de Jaume Bosch – 1610, nom del seu pare”.