divendres, 9 d’octubre de 2015

L'ESPINAU O L'HOSTAL DEL MALCUYNAT Il·lustració idealitzada d'en Serrallonga i els seus a l'Espinau.Seguint el camí senyalitzat dels bandolers arribarem fins el coll de l’Espinau, una intersecció d’antics camins principals on des de temps immemorial hi ha en funcionament un popular hostal.

A l’hostal de l’Espinau encara hi poden fer una bon àpat gràcies a en Toni i la Carme que mantenen aquest històric establiment en actiu.

Antigament el nom de l’establiment era el d’hostal del Malcuynat i el lloc va ser freqüentat per la quadrilla d’en Serrallonga en les seves anades i vingudes de les Guilleries cap a la plana. El lloc, estratègicament situat gràcies als concorreguts camins que el creuaven, havia vist passat el bandoler en més d’una ocasió, com vaig explicar en aquesta entrada del bloc.

L’hostal del Malcuynat  apareix citat encara en altres passatges transcrits en el procés sumarial del bandoler, com relata un dels seus homes:

“Lo mes de octubre del any 1629 en lo temps de cullir les castanyes trobantnos nosaltres pop de Caros tota la quadrilla nos vingue a trobar alli lo dit hereu Tarres de Cerdans hins digue a tots nosaltres que anassem a desafiar a T. Julia pages de Sant Ilari que es satre de offissi y que ne hauriem cent ducats.

Y arribats en casa de dit Julia que era de nits picarem a la porta y fentse ell a la finestra li diguerem quens donas cent ducats y que advertis  que si nou feye lo matariem y ell dit Julia nos promete que dins vuyt dies hi tornassem quels no donarie.

Y en haver desafiat a dit Julia y havernos ell promes donarnos cent ducats dins vuyt dies lo hereu Tarres nos acompa nya fins al hostal del Malcuynat y alli nos digue que quant cobrariem los cent ducats de dit sastre Julia que li guardassem sa part”
 

Cap comentari: