dimarts, 20 d’octubre de 2015

SETA : ESPERIT MEDITERRANI

 
 
 
 
 
Una proposta que recomano és seguir i descobrir tota la costa francesa des de la Catalunya Nord, en l'espai mediterrà de l'antiga Occitània. Al llarg d'aquest recorregut es poden gaudir de bonics pobles com Gruissat o Padirac, estanys d'aigua salada com el de Bages o platges de pedra volcànica com a Cap d'Agde i fins i tot vinyes conreades sobre la sorra del mar.

En el departament francès de l'Erau (Hèrault) hi trobem una de les ciutats més marineres : Seta.

Es caracteritza per estar edificada al peu de la muntanya de Saint-Clair, que sembla una illa entre l'estany de Taur i el mar; i sobretot pels seus canals.

Els canals que la creuen li donen el seu caràcter mariner ja que hi atraquen la flota pesquera de la ciutat.

El port també és un dels seus atractius. Essent un dels ports més grans de la costa francesa, hi atraquen grans vaixells de càrrega o creuers.

La visita a Seta es complementa amb la visita al cementiri mariner o a algunes de les seves propostes culturals: com l'espai dedicat al cantautor Gerorges Brassens , nascut i enterrat aquí.

Per als paladars: res com gaudir d'una "teille setoise"  o una "rouille setoise" en un dels restaurants que miren als canals.

I una proposta ocasional: cada dos anys s'hi celebra l'Escalade a Sète; una trobada internacional de vaixells. Hi atraquen els velers més grans del món i també hi és present el paquebot català Santa Eulàlia. Una proposta definitiva per a quedar ben amarat del caràcter mariner d'aquesta ciutat.

Seta dona la seva cara al mar i a l'esquena hi té l'estany de Taur (Thau en francès). Es tracta de l'estany o llacuna d'aigua salada més gran del Llaguedoc. S'hi conrea l'ostra i el musclo que es poden degustar en pobles com Bosiga (Bouzigues). Per a regar aquestes viandes de mar no hi ha com el picapoll de Pinet, una varietat de raïm que a Catalunya estem recuperant a la D.O. del Bages.

Seta és, en definitiva, veritable esperit mediterrani.

Cap comentari: