dimarts, 6 d’octubre de 2015

EL SOBIRÀ DE SANTA CREU

 Idealització de l'episodi llegendari d'en Serrallonga al Sobirà.L'ermità del Padró, punt on finalitza el camí mil·lenari de Can Patrinxo i
a partir d'on seguirem les marques de la ruta de les 10 ermites.


El camí ens fa deixar enrere la carena de la Serra del Corb i també l’ermita del Pedró. Aleshores prenem direcció cap al coll de l’Espinau, resseguint la ruta senyalitzada de les 10 ermites i fins a trobar les marques vermelles del “Camí dels bandolers”. És aproximadament en aquest punt del camí quan ens trobem amb la tristament omnipresent línia de 400 kW, que ha destrossat l’harmonia del paisatge.

També és en aquest punt quan, a la nostra esquerra , veiem de lluny l’imponent casal del Sobirà ., el mas que senyoreja aquest paisatge de muntanya atepeït de castanyers i boscúries almenys des del segle XIII, quan es documenta el seu primer propietari.


El Sobirà de Santa Creu (terme municipal d'Osor) és un dels casals més importants de Catalunya. No és gratuïta la dita popular que diu:

Si voleu saber qui són
els més rics d'aquesta terra:
el Noguer de Seguerò,
el Sobirà de Santa Creu
i l'Espona de Saderra.

L'orígen del mas recula en el temps fins a l'Edat Mitjana  i la gran i enorme fàbrica del casal ,que encara ens sorprèn avui en dia, correspon a les ampliacions del segle XVII.

És en aquest lloc on trobem una de les llegendes que van alimentar la imatge d'un bandoler Serrallonga just i fins i tot solidari.

La llegenda diu que va anar al Sobirà a recaptar una mena de tribut que cobrava per a no assaltar alguns masos del país. Els diners se li lliuraven dins una mesura.

Aquell dia, però, els diners sortien per sobre la mesura. Veient allò en Serrallonga es va treure l'espasa i la va passar per sobre la mesura, arranant-la i deixant caure al terra els diners que hi sobraven.

"Tracte és tracte. A cadascú el que és seu".

Aquesta i moltes altres dites i llegendes sobre el famós bandoler de les Guilleries van començar a aparèixer quasi al mateix temps que la seva mort.

Cap comentari: