divendres, 20 de març de 2015

TRABUCAIRES PELS ENTORNS DE SANTA COLOMA I LES GUILLERIES


 Les cartes que Tocabens va enviar a la mare de Joan Massot per a cobrar el
rescat. Hi apareixen les instruccions per portar els diners pels entorns de Santa Coloma.
Extret del facebook: Els trabucaires.
 L'edició del procés, editada el 1846.

Gravat antic, extret de "La historia de las escuadras de Cataluña"
que representa uns segrestadors obligant el seu presoner
a escriure la carta demanant el rescat.

La informació dels darrers avatars, condemna i execució dels trabucaires de les Illes ens prové de l’edició, l’any 1846, del “Proceso de la asociació de Malhechores de las Illas, llamados trabucaires”, el qual es pot consultar en obert en aquest enllaç.

Va ser  tanta la popularitat d’aquells fets que la impremta de D. Manuel Sauri de Barcelona va recollir i editar , fil per randa, el procés judicial que va tenir lloc a Perpinyà els primers mesos d’aquell mateix any.

El contingut abreviat d’aquest procés és , també, el que publicà José Ortega y Espinós en el seu cèlebre llibre “Historia de las Escuadras de Cataluña” , editada el 1859.

Aquesta important font d’informació ens permet conèixer que un dels trabucaires carlins era el colomenc  Salvador Fàbrega, anomenat Noi Piu, natural i veí de Santa Coloma de Farners i que el 1846 tenia 22 anys. Durant el judici fou sotmès, el 21 d’abril de 1846, a pena d’exposició pública a la plaça de la Llibertat de Perpinyà. Després del judici fou un dels sis condemnats a treballs forçats de per vida.

Una altra cosa que convé assenyalar és la mobilitat de la quadrilla. Provinent del Rosselló van assaltar la diligència on anava l’hereu Massot al camí ral entre Maçanet de la Selva i Tordera; d’allí s’encaminaren cap a Viladrau i seguiren fins a Taradell, on tingueren una topada amb mossos d’esquadra; seguiren per Arbúcies i Joanet i s’encaminaren fins a l’Alta Garrotxa, a la cova que tenien més enllà de Sant Aniol d’Aguja, ja en les tortuoses estibacions properes al Bassegoda. I després de tot això, retornats a l’altra banda dels Pirineus fins els peus del Canigó, al poble de Corsaví on els atraparen del cortal de l’Aloi.

Un altre dels aspectes de l’episodi força sorprenent és que la quadrilla va demanar el pagament del rescat a la zona de les Guilleries. Semblaria sorprenent tenint en compte que qui havia de pagar el rescat eren de Darnius i els trabucaries amagaven el seu hostatge també al nord.

Durant el captiveri del jove Massot els trabucaires enviaven cartes, signades per J. Tocabens,  ordenant a la seva mare l’import del rescat indicant on s’havia de fer el pagament. Les cartes estan transcrites en el llibre que recull el procés:

“Señora Fracisca Massot: los hombres que vendrán á traer el dinero por el rescate de vuestro hijo, saldrán el viernes 14, de Anglés, por el camino de Osor, y antes de llegar á este pueblo tomarán la carretera de Santa Coloma de Farnés; es decir que saldrán á las siete de la tarde y deben llegar á la posada del Mal Cuynat delante la casa de Iglesias de Santa Creu, antes de media noche;  y sino encuentran enemigos irán á deternerse un momente, y pasar el dia en Santa Coloma; y el sábado a las 7 de la noche saldrán de Santa Coloma, á la misma hora por el mismo camino que habrán seguido al venir de Anglés.

Llevarán por señal una cesta cubierta con un lienzo blanco pendiente de un palo en la espalda, y estos hombres no deberán entragar el dinero á nadie sino á los que les digan que son soldados de Roland. Que vengan nada mas que en número de tres y sin  armas”.

El rescat no s’arribava a pagar mai i els trabucaires continuaven enviant cartes donant instruccions per al pagament d’aquest pels entorns de les Guilleries.  En les cartes, doncs, apareixen llocs prou coneguts per nosaltres com l’hostal del Mal Cuinat (actualment l’hostal de l’Espinau) i que devien ser prou coneguts per aquells antics guerrillers carlins , que havien tingut en aquesta zona de les Guilleries un dels seus principals teatre d’operacions en les diverses carlinades del XIX, com vaig explicar en aquesta entrada del bloc.

Cap comentari: