dimarts, 10 de març de 2015

EL "DON JUAN DE SERRALLONGA" D'EDITORIAL GATO NEGRO (1931)

“Allá por el año 16... el caballero de Serrallonga, disputó en el juego de pelota con el no menos noble donFéleix de Torrellas. El primero pertenecía al partido de los “narros” y el segundo al de los “cadells”. Este antagonismo fúe causa de una disputa que generómen duelo; don Juan de Serrallonga fué el vencedor en este desafíoa que se efectuó contodas las reglas de estos lances entre los caballeros”.

Així comença el quadern de la col·lecció de “Bandidos célebres españoles” , editat l'any 1931 i dedicat al Don Juan de Serrallonga . Com es veu, recupera l’argument ideat pels autors Coello, Rojas i Vélez i ampliat i depurat per Víctor Balaguer.

És l’argument del noble Serrallonga enfrontat als Torrelles i alhora enamorat de la Joana, germana del seu enemic. El contingut del llibre de Balaguer, però, es condensa aquí en un resum de setze pàgines que fan necessari eliminar la major part de la trama i publicar una síntesi amb un capítol de presentació i els darrers capítols : la traïció del bandoler Rober, l’aparició del pare del bandoler al panteó de Querós i  la presó i mort del protagonista.

El quadernet resumeix així la trama balagueriana i esdevé una eina d’accés a aquella trama novel·lada en el segle anterior , ara però amb un caràcter eminentment  popular per l’assequible i senzilla que és l’edició.

Una de les curiositats és l’anacronisme del dibuix de la portada, en la qual s’hi dibuixa un Don Juan de Serrallonga i uns personatges amb indumentàries pròpies d’alguns segles posteriors al XVII en el que va viure el bandoler.

D’aquest quadern l’editorial “El gato negro” en realitzaria almenys una segona edició, de la qual desconec la data, amb la portada canviada.

Cap comentari: