divendres, 27 de març de 2015

“HISTORIA DE LAS ESCUADRAS DE CATALUÑA” (1859)

L’any 1859 es publicava un llibre de referència sobre la història del cos dels mossos d’esquadra catalans, era la “Historia de las escuadras de Cataluña” de Josep Ortega i Espinós (Valls,1815-Barcelona,1875).

Ortega i Espinós va ser catedràtic d’humanitats en els instituts de Tarragona i Barcelona , ciutat en la que va dirigir l’Institut Balmes a partir de 1871. La seva obra més recordada és l’assaig sobre el bandolerisme a Catalunya i la història de les esquadres de Valls.

La seva obra “Historia de las escuadras de Cataluña: su orígen, sus proezas, sus vicisitudes, intercalada con la vida y hechos de los más célebres ladrones y bandoleros” es va traduir al català el 1920 i encara se’n va fer una edició moderna el 1968.

Es tracta sens dubte d’una obra cabdal. Per un costat la seva aparició, a mitjans del segle XIX, es considera per alguns estudiosos com a un fet determinant i precursor per al gènere de la novel·la històrica catalana a partir d’aleshores.

Per un altre costat, el voluminós treball d’Ortega i Espinós (984 pàgines) és el millor estudi publicat sobre els orígens del cos dels mossos d’esquadra, creats a la ciutat de Valls pel batlle  botifler Pere Anton Veciana a principis del XVIII; la seva evolució durant aquell segle i el següent i també sobre les seves accions en la persecució de lladres, malfactors i bandolers com en La Pera o els trabucaires de les Illes.

En definitiva, un llibre d’història imprescindible per a conèixer  els orígens de l’actual policia catalana i del seu primer segle i mig de vida; que m’ha servit per a documentar els episodis dels nostres bandolers del XIX, però també per a descobrir que el meu poble – Santa Coloma de Farners – havia estat un dels municipis catalans amb destacament de mossos.

L’exemplar que disposo del llibre el vaig aconseguir de Costa Llibreter de Vic, qui me’l va oferir a un preu regalat. L’edició està una mica maltractada pels anys (bàsicament l’enquadernació i algunes pàgines soltes), però està complerta i es pot llegir perfectament.

Cap comentari: