divendres, 6 de març del 2015

“BANDIDOS CÉLEBRES ESPAÑOLES” D’EDITORIAL EL GATO NEGRO




 La col·lecció "Bandidos célebres de todo el mundo"
 Una mostra de les diferents revistes publicades per la editorial
abans de l'any 1940.

Una de les darrers adquisicions per a la meva col·lecció bibliogràfica d’en Serrallonga ha estat un lot de tres exemplars de revistes il·lustrades de la col·lecciò “Bandidos célebres españoles” de l’editorial El Gato Negro.

Aquesta editorial va ser fundada l’any 1910 a Barcelona per Joan Bruguera i Teixidó i va dedicar-se a la publicació de novel·la i altres edicions de caire popular. En els anys vint es va especialitzar en publicacions per als infants, en còmic i quaderns il·lustrats d’aventures.

Va ser una editorial molt prolífica, amb un volum editorial de més de 71 col·leccions. Una de les seves publicacions de més èxit fou la revista “Pulgarcito”.

L’any 1940 els descendents de Joan Bruguera van canviar el nom al segell editorial i va néixer així l’editorial Bruguera, per tots recordada en ser la referència en còmics i publicacions juvenils fins la seva desaparició el 1986.

Els anys vint del segle XIX els lectors joves i de classe popular devien sentir-se atrets per històries d’aventurers en  escenaris exòtics, històries del far-west, relats de misteri ...

En aquest entorn d’oferta hi havia lloc per a relats que combinaven aventures i història local. I és en aquesta línia que hi trobem , l’any 1930, la col·lecció de quaderns “Bandidos célebres españoles”.

Aquelles històries de bandolers devien tenir força èxit, doncs l’editorial va editar diferents quaderns, formats i col·leccions.  Hi va haver-hi diferents edicions de la col·lecció “Bandidos célebres españoles”, però també altres col·leccions com ”Bandidos célebres de todo el mundo”, amb històries de bandolers francesos, anglesos...

La col·lecció de “Bandidos célebres españoles” la componien senzills quaderns de 16 pàgines cadascun, amb la portada editada en color i l’interior amb texts i una il·lustració en la capçalera en blanc i negre. La publicació era molt senzilla i econòmica (15 cèntims) i de petit format (11x16 cms).

Cada quadern estava dedicat a un bandoler diferent i en la col·lecció hi figuren els bandolers espanyols més populars: Diego Corrientes, Luis Candelas, ...

Però també hi tenen cabuda , i aquests són els que componen el lot que jo he adquirit, alguns bandolers catalans.

El que jo vull destacar-hi, com no podia ser de cap manera, és el dedicat al popular Don Juan de Serrallonga.  Però n’hi ha dos més, un dedicat a “Joan Serra (àlies) La Pera” i un dedicat al bandoler “Tocabens”, tots dos personatges històrics del segle XIX, que també he adquirit i que em portaran a explicar les seves històries en aquest bloc.

Tenir a les mans i rellegir aquests quaderns d’aventures publicats a principis del segle passat és una mena de retorn a la il·lusió que devien sentir els joves lectors d’aquell temps quan adquirien i començaven a llegir aquestes senzilles, però plenes de màgia i aventura, publicacions.

En aquest enllaç hi trobareu informació sobre les publicacions de l'editorial.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola, estic interessat en la revista del bandoler "Tocabens". Encara la teniu?
podeu contactar amb mi al correu tocacity@gmail.com

Jordi Tocabens