dimarts, 24 de març de 2015

LA HISTÒRIA DELS TRABUCAIRES ALS QUADERNS “LAS ESCUADRAS DE CATALUÑA”

La història dels trabucaires de Tocabens i del segrest i mort del jove Massot també la trobem recollida en una col·lecció de quaderns editats en les primeries del segle XX i per una editorial de la que no en tinc referència.

Es tracta d’una col·lecció de vint quaderns, d’edició senzilla, portada a color i interiors amb algunes il·lustracions en banc i negre.

En síntesi , es tracta d’una reedició en format popular d’alguns dels episodis dels mossos recollits per José Ortega y Espinós en el seu cèlebre llibre “Historia de las Escuadras de Cataluña” , publicat  el 1859.

El quadern número 13 de la col·lecció el dedicaren a la història dels trabucaires de Tocabens i el segrest del jove Massot. El quadern conté una primera part amb el relat novel·lat del segrest i trist desenllaç de la història i una segona part amb el recull de cartes dels segrestadors exigint el rescat a la mare del jove Massot i altres textos extrets del “Proceso de la asociación de Malhechores de las Illas, llamados trabucaires” editat el 1846.

Cap comentari: