divendres, 5 de juliol del 2024

MIQUEL COMA, EL DARRER BANDOLER DE LES GUILLERIES

 





(Fotos: Albert Roura)

Al llarg del procés sumarial d’en Serrallonga hi anem trobant noms de diferents homes que van formar part de la quadrilla que comandava. Alguns eren bandolers plenament integrats en la quadrilla, altres simples fautors que ajudaven o es beneficiaven dels bandolers, alguns que n’eren les dues coses: fautors i ocasionals bandolers.

Llegint el procés ens adonem que els bandolers anaven passant per la quadrilla i anaven essent atrapats per la Justícia i sentenciats. Llegim la seva mort després d’una etapa més o menys llarga o curta dins la quadrilla. Dels fautors no en sabem la condemna perquè no apareix en el procés sumarial.

De tots ells n’hi ha un que destaca per la longevitat. Apareix com a fautor i també bandoler ocasional en els inicis de la quadrilla i sobreviu al mateix Serrallonga, de qui era gran amic.

I fins i tot el trobem viu i convertit en heroi nacional l’any 1652.

Aquest home, qui sap si singular, va ser en Miquel Coma de la vall de Fornils.

La Coma és una masia situada al peu dels cingles de Casadevall i de Castellet, en la línia de grans parets verticals que es deixen caure des de l’altiplà del Collsacabra. Avui en dia és terme de Susqueda i en el segle XVII en terme de Rupit. Actualment és un mas rònec, caigut i guanyat per la malesa. Un vestigi de l’activa vida del passat en la fantàstica vall de Fornils.

El propietari era en Miquel Coma de Fornils era un dels majors fautors i amics d’en Serrrallonga, segons les pròpies paraules del cap de quadrilla:

“E mes dich señor  que yo conech molt be a Miquel Coma de Fornils que es del terme de Rupit lo qual es hu dels majors fautors que jo y la quadrilla teníem yns ha trets de perill de persequtio moltes vegfades venint-nos avisar que a persequtio ere exida contra nosaltres”

Miquel Coma proveïa menjar, beure, pólvora, pilotes (bales de pedrenyal), sabates i tot el que els homes podien necessitar i els ho portava al bosc. També acollia els bandolers en la seva masia i els curava quan algun d’ells estava ferit.  Això va fer amb el Monget de Tona, un  dels homes ferits en la brega amb el batlle d’Osor al Coll de Nafré, l’any 1630.

Una de les coses que procurava Miquel Coma era que la Justícia no atrapés en Serrallonga i la quadrilla. En donà testimoni el bandoler Pere Joan Paler:

 "trobantnos nosaltres lo Serrallonga jo y altres de la quadrilla en lo bosch sobre les Planes dejus de una capella ques diu Nostra Señora del Far lo dit Miquel Coma de Fornils nos vingue a trobar yns digue que tot quant y havia bullia de sometents y que creya quens tenien rodejat lo bosch ... yns trague del bosch per una part que noy hague gens de perill yns encamina deves Amer que may nos dexas fins que forem en cobro y es cert que a no guiarnos dit Coma nosaltres haviam de patir perque no podiam exir perque teniam mes de quatre cents homens de sobre quey eren lo balle de Osor, los Caselles y altres balles y sometents".

Segons el Fadrí de Sau “fiavem tant de ell com de ninguna persona del mon”. Aquest era, doncs, el nivell de confiança que li tenien.