divendres, 19 de juliol del 2024

MIQUEL COMA, DE BANDOLER A HEROI CATALÀ

 



En la meva visita a l’Arxiu Episcopal de Vic vaig consultar els lligalls que apleguen processos a bandolers de la Cúria de Vic. En un d’ells , de l’any 1643 (!), hi apareix Miquel Coma de Fornils.

Es tracta d’una instrucció de la Batllia Reial de l’Almoina General, iniciat el 28 d’agost de 1943, contra Joan Bargas, Esteve sala, Joan Francesc Serarols, Jaume Costa i Miquel Coma de Fornils, a qui acusen del delicte de falsificació de moneda, en concret menuts vigatans.

Amb tot, l’any 1643, tampoc pogueren atrapar a Miquel Coma.  En el treball de la historiadora Eva Serra “Catalunya després del 1652: recompenses, censura i repressió” (Ed. Revista Pedralbes, 17, 1997) hi trobem una sorpresa.

Eva Serra ens explica que després de la capitulació de Barcelona  de 1652 es va fer una crida “contra traïdors, rebeldes e infels a sa magestat”. El propòsit de la crida era impulsar la denuncia contra aquestes persones i béns en benefici del patrimoni reial. La llista conté una relació de persones acusades de deslleialtat a la Corona i, per tant, lleials a les institucions catalanes. En aquesta llista hi trobem a “lo hereu Coma, de Fornils i a Miquel Coma, de Fornils”.

El mateix Miquel Coma que havia bandolejat amb en Serrallonga i el seu fill.

Un document de gran importància  per als historiadors és el “Diari d’en Joan de la Guàrdia”, pagès de l’Esquirol, escrit entre 1631 i 1687. Un  valuós document per a conèixer els episodis viscuts durant al Guerra dels Segadors al Collsacabra.

En aquest dietari Joan de la Guàrdia hi descriu que el 19 de maig de 1653 van passar dues companyies de soldats castellans pel Collsacabra. Les companyies foren atacades per Miquelets catalans, van patir grans baixes i foren assetjats a can Serra de Pruit. Allí els Miquelets van despullar els soldats i els van robar els diners. Després d’aquella audaç acció contra els soldats castellans es van dictar ordres de detenció contra setze persones de la contrada acusats de participar-hi. Una d’aquestes persones era l’hereu Coma de Fornils.

El 13 de gener de 1654 uns tres mil soldats espanyols atacaren Vic i els Miquelets hagueren de fugir. Els soldats anaren a Rupit, robant i cremant cases i creant gran terror. Després baixaren fins a la masia de la Coma de Fornils, robaren tot el que hi havia i la cremaren.

L’any següent els Coma , pare i fill, apareixen en la crida  contra els traïdors. No sabem què va ser d’ells. La masia es va refer tota, possiblement els incombustibles Coma de Fornils van poder continuar vivint-hi.

En el periòdic “Las il·lustració catalana” editat l’any 1892 es va publicar l’article “267 héroes catalans, any 1655” que recull els “jefes del partit anti-castellà o separatista que a pesar de la rendició de Barcelona vontinuaren la lluyta dels catalans aliats ab los francesos pera resistirse a la dominació castellana”. Són els nomes de la crida fet al 1655 i, naturalment, hi apareixen lo hereu Coma de Fornils i Miquel Coma de Fornils.

La tradició romàntica catalanista deia que alguns bandolers d’en Serrallonga, després de deixar de bandolejar, havien tornat a agafar les armes per a lluitar en la Revolta i la Guerra dels Segadors. No sabíem si això podia ser cert o si simplement era una imaginació dels literats  de la Renaixença que buscaven l’heroisme.

En Miquel Coma de Fornils, bandoler i posteriorment Miquelet, demostra que no era sols fruit de la imaginació i que alguns d’aquells homes de mala vida van optar, en un moment donat, per una causa més noble.

El valor de Miquel Coma  com a personatge  rau en el fet que va ser un dels principals fautors d’en Serrallonga i els homes de la quadrilla. I també en el fet que els va sobreviure.  Va ser el bandoler més longeu de la quadrilla, segur que el darrer bandoler de les Guilleries.