dimarts, 23 de novembre de 2021

SERRALLONGA A "LES PRESONS D'EUROPA. PRIMERA SÈRIE" (1926)

 
Ferran Girbal i Jaume va publicar l’any 1626 dos llibres d’edició senzilla titulats “Les presons d’Europa”, en els quals feia una tria de personatges famosos que havien passat per presidis del continent.

Va dedicar la segona sèrie a la Guerra dels Segadors i a la història d’en Serrallonga, però prèviament, en la primera sèrie, també va dedicar una part al nostre bandoler.

En aquest volum va voler parlar de les tradicions i la literatura al voltant del personatge. En els anys seixanta Reglà i Fuster també van optar per aquest fórmula, amb el seu llibre que combinava la història i la literatura sobre el bandoler.

Ferran Girbal recorda l’existència del Ball d’en Serrallonga, que havia estat molt popular al país. També la primigènia obra de teatre que van publicar Coello, Rojas i Vélez. I fa esment de la popular cançó sobre el bandoler i les ninetes que el van plorar quan era a la presó.

Finalment, publica una versió resumida del drama sobre el noble Don Joan de Serrallonga.

En definitiva, una aproximació breu a les tradicions sobre en Serrallonga, transcrita en un llibre d’edició senzilla destinada a un públic popular.

L’article s’il·lustra d’una fotografia de la porta dovellada del palau gòtic on segons la tradició havia viscut Don Joan de Serrallonga, al carrer Basea de Barcelona, desaparegut quan es va obrir la Via Laietana.