dimarts, 9 de novembre de 2021

LES TORRES DE CABRENÇ

 

La segona ruta que vam fer en la nostra estada al Vallespir van ser la que va del poble de la Manera fins les torres de Cabrenç i el naixement de la Muga.

Les tres torres de Cabrenç és un conjunt medieval format per les restes del castell dels senyors de Cabrenys , la torre central i la torre septentrional de senyals. Estan situades sobre una cresta que fa de partió dels termes de Serrallonga i la Menera i el seu perfil és inconfusible des de la llunyania.  Sempre ens havien cridat a pujar-hi i finalment ho hem fet.

Comencem la ruta al petit poble de la Manera, que ja avança un entorn natural preciós i bucòlic i optem per fer la ruta circular deixant els tres torres pel final, per gaudir-les millor així. El camí, envoltat de castanyers, rouredes i fagedes, va mutant del verd als groguencs de la tardor.

En arribar a l’anomenat “pla del castell”, ens desviem per a gaudir de l’entorn natural del naixement de la Muga. El bosc deixa pas a una trinxera de terra rogenca, que contrasta poderosament amb els verd i els grocs de la natura, i el camí ens porta fins un petit abisme, al qual s’obre el territori de l’Empordà, davant nostre. Un lloc que mereix ser visitat.

Retornats al pla del castell, enfilem un sender que ascendeix força costerut fins les torres de Cabrenç. L’esforç es veu sobradament recompensat quan s’arriba dalt el castell.

Les tres torres ben alineades , cadascuna en el seu petit promontori; el Canigó al fons, el Vallespir als nostres peus, la natura desbordant pels quatre costats... un veritable privilegi trepitjar aquest espai.

El dia clar, alimentat per l’escalfor del sol de tardor, és ideal per a gaudir del moment. Admirar l’arquitectura de les torres, fer un dinar amb vistes panoràmiques i fins i tot una petita migdiada sentint-te el senyor d’aquelles terres.

Fa recança baixar, però és necessari fer-ho.

Admirem encara el perfecte rostre del “sentinella”, una cara perfilada per un conjunt granític, i descendim fins la Menera passant per boscos de castanyets i avets.

Pel camí encara podem fer una darrera mirada a les torres, que ja ens queden llunyanes i altives dalt la seva carena.

Una caminada perfecte.