dijous, 28 d’octubre de 2021

LA RUTA D'EN SERRALLONGA A AMER

 
Aquesta ruta serveix pera a conèixer una part dels masos relacionats amb la història del bandoler Serrallonga al terme d'Amer i gaudir de les fonts i els camins de muntanya en al part obaga i fresca del municipi, la que puja cap a Sant Martí Sacalm.

Forma part d'una ruta més completa sobre en Serrallonga al municipi i seria, per tant, el "tram curt" de la Ruta d'en Serrallona a Amer, amb 10,25 quilòmetres de distància i 354 metres de desnivell.

L'itinerari comença a la zona de l'antiga estació del Carrilet a Amer, puja la falda de la muntanya per anar a trobar diferents masies i retorna a la plana seguint un torrent. Al llarg del camí hi trobem diverses fonts que fan, junt amb la vegetació obaga i el riu, que la ruta sigui molt refrescant.

El camí de pujada el fem per pistes i senders de bon seguir, al mig d’una boscúria on predomina l’alzina (no ens perdem la visita a la monumental alzina centenària de les Femades) i passem per unes tímides clarianes, on reposen els vestigis dels mas La Gaiana i Can Mel.

Al llarg del camí trobem les masies de Boadas, Concs i el Colomer (en una ruta més llarga hi afegiré el mas Terrats) on va estar en Serrallonga.

Després de veure l’ermita de Sant Marçal retornem al punt d’inici, ja en la plana, resseguint un refrescant camí paral·lel al riu Brugent, on també trobem diverses fonts d’aigua fresca.

És una ruta amb atractius: la història del bandoler en les masies, una vista panoràmica, una ermita, les fonts, la natura... i prou refrescant per a fer-la en dies calorosos. Una demostració més de les múltiples possibilitats que ofereix en Serrallonga per a conèixer i gaudir dels bons paisatges que ofereix la nostra terra. Us la recomano.

La trobareu en aquest enllaç del servei de Wikiloc.