El següent text que escrigué
Cristòfol Llorens en el quadern és la recepta de la ratafia. Diu literalment:
“Recepta.
Per
fer ratafia, segons escrigué el Fr. P. Jaume Sambola Ermitá del Monastir de
Ntra. Sra. De Montserrat.
A
Saber:
Per
cuatre porrons de Aygua Arden si posaran dos lliures de cireres guindes,
quitant-los lo piñol, y posades al sol, y cuan estaran un poch mustigas, las
treurá y posarà una dotsena y mitja de nous tendres, un poch xafades, una onsa
de cañella, mitja onsa clavells, mitja nou muscada y una onsa sucra candi;
posat tot junt dins una ampolla se posarà al sol y serena alguns dies, y
remanantlo cada dia, y posats dits dies se probará, y si troba que te lo
corresponent gust la podrà retirar y á proporció de las candidats espresadas,
sen podrà fer tan quan sen bulga, sia per Major é per Menor. Advertin, que axis
com se hanirá gastan, si pot añadir sempre Aygua Arden, fins que lo licor y
color sia masa baxat”.
Com es veu és una ratafia
d’aiguardent rebaixada amb sucre. És de fruita, de cireres, i conté les tres espècies habituals (canyella,
nou muscada i clavell) . Conté nou verda aixafada i es macera a sol i serena.
De ratafia de cireres se
n’elaborà a diferents llocs (Provença, Portugal, Alt Urgell...) i a Santa
Coloma de Farners també se n’elaborà una seguint la recepta tradicional. La
particularitat de la recepta montserratina és que s’hi afegeix nou verda, que
li donarà el color fosc al qual estem acostumats en aquest licor.
El quart text que es recull en
el manuscrit és una recepta del mateix ermità de Montserrat per a fer un
ungüent per a curar llagues.
Totes dues receptes estan
incloses en el mateix llibret on Cristòfol Llorens hi posa l‘any, per tant les
podem datar l’any 1859. Ell, però, fa un exercici d’escriptura fent una
transcripció d’altres documents (la polca, un diari...) i també diu que les
receptes les va escriure l’ermità Jaume
Sambola. Hem de suposar, doncs, que davant seu tenia el document més antic on
hi aparexien les receptes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada