dimarts, 13 de juny del 2023

DELICTES DE SANG

 



La part més luctuosa del bandolerisme del Barroc la trobem en els assassinats comesos per encàrrec.

El mes de juliol de 1626 la quadrilla es trobava amagada en un bosc de Caldes de Montbuí quan Francesc Margarit digué que havien de passar al Llobregat atès que volia matar els germans Oliverons de Castellbisbal  perquè l’havien traït.

Arribats tots a casa d’aquests els lligaren, els mataren i van cremar la casa “y nons ne volgueren anar que no fos tota cremada” (la masia actual de ca n’Oliveró data , per aquest motiu, del segle XVII).

En un lloc de Terrassa anomenat “l’era de Can Serra” la quadrilla va veure venir dos homes armats i “los diguerem qui va y ells may respongueren”, per aquest motiu els dispararen i els van matar. Vehils va reconèixer el difunts: “jo conegui que dis dos homens eren Pau Figueres y Dominto la Potxa de Terrassa”.

En una altra ocasió, en el mes de maig de 1626 “quant forem junt a les muralles de Terrassa en una riera prop dels roures del Hospital que ja ere mitja nit verem venir per avall dos homens y en veurens ells se posaren a fugir deves la vila y nosaltres los correguerem darrere”. Aquella topada va acabar amb la mort de Pere Totxo, que fugint va disparar contra els bandolers.

El mateix mes de juliol de 1626 la quadrilla estaven amagats en el bosc de l’Alsina de Polinyà i un fadrí va portar una carta  a Francesc Margarit (que Margarit sabés llegir, en aquella època, indica que aquests caps de quadrilla no eren simples pagesos). Llegida aquesta, el cap de quadrilla els digué que era un encàrrec i que havien de davallar tots cap a marina i fer cap al torrent del Cuquet (a cavall dels termes de Vallromanes i Vilanova del Vallès).  Amagats en aquell lloc s’emboscaren i van veure venir tres homes als quals mataren a escopetades. Els morts eren Josep Recoder, Pere Antic i Jacint Ginestà, tots tres de Vilassar. D’allí passaren al mas Prats d’Òrrius, que era casa rica, i feren matar un xai per a menjar.

En una societat violenta com la del XVII, els  crims per encàrrec eren un dels delictes corrents de les quadrilles de bandolers. En ocasions, però, també hi havia complicitats que evitaven aquells crims.  El Bordegàs Vehils va demanar a una majordoma de can Prats d’Òrrius “que si ella conexia al masover de la casa den Orriols de Cabrera quel avisas y li digues que sen anas de dita casa perquè lo Guerxo Alsina que ere altre dels lladres tenia orde de la muller d’en Fermí Paissa de Cabrera de matarlo”.