dimarts, 25 d’abril del 2023

BANDOLERS DE MALLA I PERSEGUIDORS DE TONA

 



A l’oest de Taradell, ja en terme de Malla, hi trobem la pairalia de Paracolls. El Fadrí de Sau explicà que havien estat moltes vegades en aquella casa, menjant i dormint, i que hi anaren tot passant pel bosc d’en Mansa.

Del mas en va sortir Miquel Paracolls, de vint-i-quatre anys, que havia estat bandoler de al colla d’en Serrallonga i també havien atrapat, amb en Miquel Madriguera, a Vilafranca de Conflent després de desertar dels terços italians.

Miquel Paracolls estava a la presó quan va rebre la donació d’una cèdula reial que atorgava la llibertat per part de Miquel Graells de Manresa. A Graells li havien concedit per haver atrapat un bandoler de la colla d’en Toca-Sons. Les autoritats judicials, però, van negar a Paracolls el benefici de la cèdula atesa la naturalesa dels delictes que l’havien conduït a presó.

Un altre bandoler de Malla era Bernardí Vilar. Aquest, junt amb Paracolls i altres bandolers d’en Serrallonga va intentar segrestar el notari Umbert al camí ral de Sant Feliu de Pallerols a Amer. L’any 1633 figurava en l’ordre de captura de diferents bandolers que emetia el duc de Cardona.

I al costat de Taradell, en el terme veí de Tona, trobem el gran casal de la família Montrodon. Un lloc molt relacionat amb la història d’en Serrallonga i el bandolerisme.

D’aquest casal osonenc era fill Miquel Joan de Montrodon i Tristany, qui va esdevenir agutzil reial i un dels màxims perseguidors dels bandolers de la seva època. Els seus homes van participar en l’intent de capturar en Serrallonga al mas Sanglas de Querós, junt amb el batlle Benet Quintana d’Osor. A més, va formar part dels membres del jurat que va processar, torturar i condemnar en Serrallonga l’any 1634.

Com agutzil reial l’any 1640 va ser enviat a Santa Coloma de Farners amb l’ordre d’allotjar terços castellans al municipi. El poble, revoltat, el va perseguir i envoltar dins un hostal al que van calar foc. Miquel de Montrodon i el seu seguici hi van perdre la vida, en el que seria una de les espurnes que van encendre la Revolta dels Segadors.

Del casal de Montrodon també en va sortir el cèlebre Guillem de Montrodon. Hi va néixer l'any 1165 qui seria Mestre de l'Ordre del Temple, amic personal del rei Pere el Gran i posteriorment tutor de l'infant Jaume, qui convertit en Rei Jaume I el nomenà administrador general del regne. 

Així el casal de Montrodon esdevé un un dels principals llinatges històrics del país.