dilluns, 22 de febrer de 2021

UN D'ARTAGNAN DE 1701

 Els reis mags d’aquest any han deixat a casa un regal únic i diferent: una edició de l’any 1701 d’un dels volums  de “Mémoires de Monsieur d’Artagnan”.

Es tracta de la segona edició en francès d’aquest llibre editat a la ciutat de Colònia (Alemanya) atès que en aquell moment no es podia editar a França. La primera edició era de l’any 1700 i a aquestes n’han seguit moltes més, en més idiomes, al llarg d’aquests 321 anys.

Es tracta doncs d’un veritable tresor literari.

I es tracta del primer llibre que va posar en la literatura al cèlebre mosqueter D’Artagnan.

Un personatge que sempre ens ha semblat de literatura, però que va ser ben real.

Qui el va posar sobre el paper va ser l’escriptor Gatien de Courtliz de Sandras (1644-1712). Novel·lista, periodista i memorialista francès.

Courlitz de Sandras va fer força producció literària en el seu temps, però és sobretot conegut per les seves memòries semi-ficcionades del famós mosqueter D’Artagnan. Courtliz de Sandra va servir a l’exèrcit abans de convertir-se en escriptor, va ser empresonat diverses vegades a la Bastilla, on un antic company de D’Artagnan, guardià de la presó, li va explicar detalls de la vida del mosqueter gascó, que van servir per a compondre una biografia novel·lada de tres volums.

El salt a la popularitat mundial de D’Artagnan vindria quan l’escriptor Alexandre Dumas posaria el personatge de protagonista dels “Tres mosquesters” publicat l’any 1844. Dumas havia llegit l’obra de Courtliz i va agafar passatges de la biografia originària per a compondre la seva novel·la. La llegenda diu que Dumas va agafar l’obra primigènia d’una biblioteca i que mai va tornar-la.

A partir d’aleshores el valent mosqueter del Rei va esdevenir un personatge de renom mundial, guanyant la llegenda a la història, doncs molta gent es pensa que D’Artagnan és un personatge de ficció i no saben que va existir en la realitat; quelcom que també ens passa amb el nostre Joan de Serrallonga.

Tenir a les mans i llegir els passatges d’aquesta edició és per a nosaltres un plaer, un privilegi i una suma de bons records que ens traslladen anys enllà.

Us ho explicaré en la propera entrada.

Cap comentari: