dimecres, 16 de maig del 2012

REPRESSIÓ A SERRALLONGA






Deixant enrera Sant Llorenç de Cerdans ens arribem fins al barri de la Forja del Mig i una carretera, a la dreta, ens portarà per uns preciosos paratges fins al poble de Serrallonga. 

El paisatge que ens hi acompanya és exhubernt en primavera i, quan arribem a Serrallonga i pugem fins el puig on s'aixeca el "conjurador"  tenim una vista impresionant del masis del Canigó, avui encara nevat.

Mirant cap el sud, dalt de les muntanyes, despunten les tres torres del castell de la noble i històrica família dels Cabrenys. No deixa de ser un contrasentit que un dissenyador i constructor de fortificacions militars de frontera com va ser Vauban va ser, precisament, qui va ordenar l'enderroc dels murs de l'històric castell medieval de Cabrenys.

 La fortificació  va ser volada amb càrregues de pólvora a la darreria del segle XVII, per ordre del marquès de Vauban, com a represàlia per haver servit de refugi, als angelets de la terra, que s 'havien revoltat contra la gabella de la sal i el rei de Franca (1663-1670). 

El poble de Serrallonga també va tenir protagonisme en la revolta del Vallespir.

El 31 de març de 1670 uns mil cinc-cents Angelets de la Terra i miquelets catalans van mantenir assetjada la ciutat de Ceret, van entrar-hi i s'apoderaren de la Casa de la Gabella.

Com a represàlia les autoritats franceses van ordenar el 21 de juliol d'aquell any l'enderrocament d'algunes cases i de les muralles de Prats de Molló i de Serrallonga.