dissabte, 9 d’abril del 2011

EL CAMÍ RAL DE VIC A OLOT
Des d'Hostalets d'en Bas seguim els indicadors del camí de gran recorregut que es va inaugurar fa ben poc com a un nou tram del Camí de Sant Jaume. Aquest camí ascendeix des de la vall fins dalt el Pla de Falgars i s'endinsa pel Cabrerès fins a Vic.

Es tracta del camí ral d'Olot a Vic.

Era , fins entrat el segle XIX, la principal via de comunicació entre Osona i la Garrotxa i per tant lloc de pas de traginers i, amb ells, de bandolers.

La rehabilitació d'aquest camí ha permès recuperar i fer més visible un patrimoni històric de primer ordre.

Ascendir-hi és un exercici molt agradable, envoltats per un bosc i una vegetació magnífiques, però sabent a més que trepitgem un camí mil·lenari.

La part més espectacular la trobem al tram anomenat les marrades, on el camí fa serpenteja per guanyar alçada ràpidament i es conserven els enllosats de pedra en tot el recorregut.

Arribats dalt les marrades un indicador ens porta fins a la Mina dels Bandolers.

Es tracta d'una gran esquerda natural feta a la pedra, d'uns cinquanta metres de llarg, que va ser refugi dels bandolers que en el segle XVII esperaven, des d'aquesta privilegiada talaia i sota cobert, el pas dels traginers pel camí ral.

En guanyar l'altiplà ens trobem amb l'hostal del Grau d'Olot. Aquesta masia va ser un dels principals hostals del camí ral, on els viatgers descansaven i menjaven abans de continuar el seu camí per l'històric camí.