dimecres, 6 d’abril de 2011

BANDOLERS DE LA GARROTXAEl cap de setmana passat vam fer una caminada molt interessant per un entorn al qual ens agrada molt anar-hi: la Vall d'en Bas.

Coneixent l'existència del camí ral d'Olot a Vic que recentment han recuperat, vam fer una ruta circular que comença a Hostalets d'en Bas, ascendeix fins el Grau d'Olot pel camí ral, passa pel pla de Falgars fins arribar a l'ermita de Sant Miquel dels Barretons i retorna en pendent fins a Hostalets.

Grans paisatges, grans panoràmiques i molt regust d'històries de bandolers com us aniré explicant.

A Sant Esteve d'en Bas, per exemple, existia a principis del segle XVII una milícia ciutadana urbana - el sometent- que perseguia bandolers i lladres de pas. Estava formada per uns dos-cents voluntaris, una quantitat que permet adonar-nos de la quantitat i la importància dels malfactors en aquesta zona.

L'any 1605 es va emetre un edicte excomunicant expressament "malfactors, bandolers, saltejadors, lladres, asesinadors, incendiaris y perturbadors de la quietut y pau pública".

Un dels bandolers d'aquesta zona era Gabriel Torrent de la Goula, anomenat Trucafort, que fou capturat l'any 1616 en una masia de Sant Esteve d'en Bas.