dilluns, 22 de juny del 2020

EL PETIT GORNÉS EN EL BALL D'EN SERRALLONGA





El “Ball d’en Serrallonga” va ser un dels entremesos més populars i celebrats en les places del tot Catalunya entre els segles XVII i XX. En ell evolucionen el personatge del bandoler, la Joana i altres inspirats en la llegenda i en la història que l’envolten.

Els fets reals van inspirar els desconeguts autors del text que es recita en aquesta representació de teatre de carrer, amanida amb uns passos de ball i moltes trabucades.

Aquesta inspiració ens permet avui en dia identificar noms de personatges (Tallaferro, Tocasons, Sulroca...) i entre aquests hi ha el Petit Gornès.

Trobem el personatge del “petit Gornés” en diferents versions del ball i amb diferents noms: en la versió el barri de Gràcia que va documentar Joan Amades hi apareix “el petit Gurnés”; en la versió d’Alcover el “Petit Jornés” i en la de Pardines el “Petit Cornés”.
La versió de Tona, recollida i estudiada per Joan Armangué en l’article “La versió de Tona del ball d’en Serrallonga”, publicat en el volum XX d’Estudis Romànics (1987-1991), ens permet identificar clarament el personatge amb el seu mas de procedència quan diu que és natural de Plantadís.

Es tracta d’una clara referència als tres germans del Gorners de la Cellera, al veïnat de Plantadís.

Una curiositat de la versió és que també hi apareix el Sobirà de Santa Creu, el gran casal de les Guilleries , relativament proper i visible des del cim de Puigdefrou, la muntanya on es troba ubicada la masia del Gorners.

La presència real dels Gorners en la història de la quadrilla de les Guilleries va quedar així reflectida en el text del popular “Ball d’en Serrallonga”.

Essent un personatge mereixedor de ser incorporat en el ball havia de ser necessàriament un bandoler important de la quadrilla.

Així, doncs, qui era aquell “petit Gornés”?