dijous, 17 de setembre de 2020

SERRALLONGA A LA REEDICIÓ DE “BANDIDOS CÉLEBRES ESPAÑOLES” (1931)

La prolífica Editorial el Gato Negro, anys més tard Editorial Bruguera, va editar l’any 1931 una col·lecció de quaderns de novel·la popular, en format de relat curt, dedicats als “Bandidos célebres espanyoles”.

El quadernet resumeix així la trama balagueriana i esdevé una eina d’accés a aquella trama novel·lada en el segle anterior , ara però amb un caràcter eminentment popular per l’assequible i senzilla que és l’edició. 

L’editorial era tan productiva que en poc temps es va fer una reedició d’aquests quaderns i es van arribar a vendre aplegats en un sol volum. Es tractava d’un simple lligall, amb una portada nova de paper sanitat, dels quaderns dedicats a Serrallonga, els Trabucaires, Los siete de Écija, Jaime el barbudo, El Vivillo , Diego Corrientes i tota la resta de bandolers espanyols populars.

En aquest aplec de quaderns hi apareixia F.P. Tomasseti com autor dels text i hi havia il·lustracions interiors sense signar. En la portada hi apareixia la signatura de “Boix”, possiblement es podria tractar d’Emili Boix Pagès (Barcelona, 1908- Caracas, 1976).

Les portades de tots els quaderns eren d’Ernesto Pérez Donaz (Cordoba,1875- Barcelona 1938). Un reconegut dibuixant de principis del segle XX i autor de tots els dibuixos del primer TBO.

Una de les curiositats és l’anacronisme (repetit en les dues edicions) del dibuix de la portada, en la qual s’hi dibuixa un Don Juan de Serrallonga i uns personatges amb indumentàries pròpies d’alguns segles posteriors al XVII en el que va viure el bandoler.

En definitiva, un petit tresor de la literatura popular que tant agradava a principis del segle XX i que va tenir, de manera reiterada, a Joan de Serrallonga com a protagonista.