dilluns, 17 de març del 2014

L’ATZAROSA VIDA AL MAS SERRALLONGA DURANT LES GUERRES CARLINES



 Tropes carlistes preparant una emboscada.


Quan visitem el mas Serrallonga i el seu entorn  ens sentim cohibits encara per aquells boscos i paisatges de les Guilleries que ens apareixen indomables i salvatges.

Costa ben poc comprendre com aquells grans espais feréstecs havien estat refugi i niu de bandolers en els segles XVI i XVII.

Amb els anys, però, la situació no havia canviat gaire. El paisatge era igual d’indomable i la gent devia tenir el mateix caràcter . En el segle XIX, però, s’hi afegirien els successos derivats d’unes  guerres civils prou conegudes: les Guerres Carlines.

Aquell conflicte es va estendre per tot el país i amb especial virulència en les muntanyes en les que els rebels carlistes es movien amb més facilitat, igual com havien fet els bandolers en segles pretèrits.

I el mas Serrallonga, situat en un dels llocs més recòndits de les Guilleries, va esdevenir escenari del conflicte.

Els diaris de l’època ens relaten diverses d’aquests episodis.

Alguns d’ells fan referència al pas de rebels carlins,  com aquesta que publicava el diari “El eco del comercio”:

“Tambien pasó el domingo último por el Manso de Serrallonga, término de Carós, una faccion compuesta de 40 hombres, segun se nos asegura, mal armados, permanecieron allí una media hora. Esta partida es tenazmente perseguida por los voluntarios de San Hilario Sacalm que no pueden darle alcalce por la escabrosidad del terreno”.

Altres fan referència les missions de les tropes liberals que marxen fins a les Guilleries per a intentar trobar i encalçar rebels, com aquesta del diari “La Iberia” de 1872:

“Los destacamentos de Monceny marcharon igualmente en las direcciones siguientes: el de Susqueda, por el Quer y Querós, casa de Serrallonga, Sn Andres de Baucells, y Valdaura á San Hilay; el de Rupit por S. Castañadell, San Saturni y Espinelvas a San Hilary ... Todas las espresadas tropas atieron los flancos del terreno por donde marcharon, reconocieren detenidamente los bosques, barrancos, casas de campo y cuevas que encontraron; y no habiendo ocurrido la menor novedad ni adquirido notícia de existencia de malhechores, regresaron el dia 18 á sus respectivos cantones y departamentos”.

I altres fan referència a veritables topades , com aquesta publicada en el diari “El Católico” en la seva edició del 28 de desembre de 1846:

“El teniente cabo de la escuadra de Santa Coloma de Farnés, D. Juan Pujol, que ha seguido la pista desde el 16 ça cincuenta y ocho rebeldes por la parte de Rocacorba, los alcanzó en el termino de Carós y casa llamada Serrallonga; desde la cual, haviendo divisado a los mozos en la mañana siguiente, tomaron la dirección de la casita del Valle Lara del término de San Andrés de Bancells; en cuyo punto esperaron á los mozos, empeñándose entre unos y otros el fuego por espacio de una hora, creyendo vencer los primeros por ser mayor su número lo que no lograron; pues que no solo perdieron un palmo de terreno, sino que han perseguido al enemigo hasta entrada la noche, dejandose caer por los barrancos de Cabrerola. Seguida la direccion de los rebeldes, han hallado los mozos rastros de sangre, habiendo sabido en las casas por donde han pasado los rebeldes que llevaban tres heridos”.

Hi ha un episodi luctuós , però, que afectà directament - més enllà del pas de tropes i rebels- els residents del mas Serrallonga. Ho trobem escrit en el diari monàrquic “La Esperanza”, en la seva edició del 10 d’octubre de 1872. Es tracta de l’assassinat del propietari del mas:

“Los periódicos de Cataluña consignan una nueva hazaña de los partidarios de la buena causa: el asesinato del propietario del manso de Serrallonga, descendiente del célebre D. Juan de Serrallonga.

Permanecia aquel muy tranquilo en su casa, segun dice la carta, cuando le fué preciso ir á San Hilario, y en Coll de Carós se encontró con una partida carlista que le detuvo, llevándole preso á Susqueda. Allí le dieron de comer y le avisaron que al dia siguiente le fusilarian. En efecto, despues de algunos dias de ignorarse su paradero, se encontró su cadaver en un bosque cercano á la casa llamada Sabatés, pasado á bayonetazos”

Aquest diari negava que l’assassinat fos producte de rebels de la causa carlina. Sigui quina fos la veritat, el propietari del mas Serrallonga va ser una víctima més en aquella guerra civil.